Debatt

Vi skal bygge Verdenshavets hovedkontor

Helt siden planene ble lansert i høst har vi vært åpne på at hotell, et større konferansesenter og kontorer er en integrert del av Verdenshavets hovedkontor.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Dagsavisens lederskribent serverer i mandagsutgaven et angrep på Kjell Inge Røkke og Akers planer om Verdenshavets hovedkontor på Fornebu. Påstanden om at vi skal ha villedet statsministeren fordi det også skal være kurs-, konferanse- og hotellvirksomhet i Verdenshavets hovedkontor, er urimelig. At det også skal være hotell i bygget, har vært klart helt siden planen ble lansert.

Gjennom tiltaket The Giving Pledge har Kjell Inge Røkke forpliktet seg internasjonalt til å gi 50 prosent av sin formue til veldedige formål. Her står han sammen med personer som Bill Gates, Warren Buffet og Mark Zukerberg. Røkke har blant annet valgt å gi store pengesummer til arbeidet med å redde verdens hav. Verdenshavets hovedkontor er et av disse tiltakene.

Vi som jobber med å få realisert Verdenshavets hovedkontor på Fornebu, ønsker all debatt om vår virksomhet velkommen. For oss er det er viktig å få frem fakta om hva dette byggeprosjektet er. Dagsavisen bygger dessverre sin leder på en misvisende artikkel i Dagens Næringsliv som ikke hadde oppdaterte tall eller opplysninger om prosjektet.

Vi ønsker å bidra til at Norge tar den ledende posisjonen i kampen for rene hav. Dette gjør vi ved å samle bedrifter og organisasjoner, og innleder et samarbeide med kunnskaps- og forskningsmiljøer fra hele verden. Ledende forskningsmiljøer i Norge slutter også opp om prosjektet.

Kjell Inge Røkke muliggjør Verdenshavets hovedkontor gjennom å påta seg en økonomisk forpliktelse ved at over 20.000 kvadratmeter over 30 år, som vil være rundt en tredjedel av bygget, skal forbeholdes miljøer som arbeider konkret med å løse aktuelle utfordringer knyttet til hav. Disse miljøene slipper å betale husleie, eller får lav husleie. Vilkårene og mulighetene i Verdenshavets hovedkontor skal være så gunstige, at disse miljøene ønsker å etablere seg i bygget. Uten garantien fra Røkke personlig, ville dette ikke vært mulig.

Helt siden planene ble lansert i høst har vi vært åpne på at hotell, et større konferansesenter og kontorer er en integrert del av Verdenshavets hovedkontor. Dette blir møteplassen for havrelaterte temaer, som vi tror er en suksessfaktor for prosjektet. Hotellet vil tilby utenbys ansatte og besøkende et nødvendig og attraktivt botilbud, samt sikre døgnkontinuerlig og pulserende liv i området.

Det er ingen motsetning mellom å drive ordinær næringsvirksomhet og samtidig være opptatt av de store forurensningsproblemene i verdenshavene. Samspillet mellom kapital, industri og ideell virksomhet er en helt nødvendig forutsetning for å klare de store miljøutfordringene verden står overfor.

Byggets innhold og form vil bli utformet i samarbeid med Bærum kommune, andre relevante organisasjoner og faginstanser frem til endelig godkjenning.

Mer fra: Debatt