Debatt

Farlig antisemittisme

Det er fristende å tenke på Hans Lysglimt Johansen som en klovn, og hans parti Alliansen som en uvesentlig og latterlig del av norsk offentlighet.

Hans Jørgen Lysglimt Johansen.
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Johansen er kjent for å komme med diverse provoserende uttalelser på sosiale medier, med til dels svært grovt innhold, som han siden bagatelliserer og omtaler som humor. Tidligere har han tatt til orde for henrettelse av politiske motstandere, for eksempel.

I går kunne Dagsavisen fortelle at Oslopolitiets hatkrimgruppe nå gransker Johansens verbale angrep mot jøder og hans fornektelser av holocaust. I en rekke meldinger på Twitter har Johansen omtalt «det falske holocaust narrativet» og blant annet skrevet om det industrielle massedrapet: «Hvor mange ble gasset? Ingen». Selv om han også har skrevet «jeg fornekter ikke holocaust», er det ingen tvil om at ordbruk som «jødelakeiene» og «propagandamaskin for zionisme» spiller på antisemittiske konspirasjonsteorier og jødehat. Ervin Krohn, som er nestleder av Antirasistisk Senter og tidligere leder av det mosaiske trossamfunn, er navngitt i hatefulle sammenhenger flere ganger.

Dagsavisen har intet ønske om å gi Johansen taletid eller plass i det offentlige rom med denne typen uttalelser. Når vi velger å omtale det likevel, er det fordi antesemittisme og konspirasjonsteorier om jøder er et samfunnsproblem som dessverre har fått mer appell i enkelte ytterliggående miljøer. Historien har vist oss med brutal tydelighet hvor farlig dette hatet kan være.

Selv om en undersøkelse HL-senteret gjorde i fjor viste at negative holdninger mot jøder er på vikende front i Norge, viste den samme rapporten at norske jøder selv opplever mer antisemittisme enn før. To av tre oppga at de av og til skjuler sin religiøse tilhørighet i frykt for negative reaksjoner. Fordommer mot jøder og andre minoriteter er dessverre et samfunnsonde som hele tida krever kritisk oppmerksomhet og håndfast konfrontasjon.

Mer fra: Debatt