Debatt

Høyt spill om nyfødte

De nye sykehusene på Aker og Gaustad i Oslo ser ut til å bli nesten ti milliarder kroner dyrere enn antatt. Da burde det være et minstekrav at sykehusene kan tilby like god behandling som før.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Denne uka har Dagsavisen skrevet om hvordan det planlegges å dele fødetilbudet mellom Aker og storsykehuset på Gaustad.

Selv om de fleste fødslene, omlag 10.000, skal foregå ved Aker sykehus, vil ikke denne fødeavdelingen kunne tilby det såkalte «nivå 3-tilbudet» for intensivbehandling av nyfødte. Det vil si spesialister og utstyr som blant annet kan behandle de aller minste premature barna og ustabile infeksjonsbarn. Dersom denne typen behandling viser seg å være nødvendig er planen at de nyfødte skal transporteres fra Aker til Gaustad.

Fagfolk advarer mot dette. Klinikksjefen ved Rikshospitalet i København, Morten Breindahl, uttaler til Dagsavisen at det er «utrolig viktig» at all nyfødtmedisin er samlet på ett sted. Dette ønsket egentlig også professor i barnemedisin og klinikkleder ved Barne- og ungdomsklinikken ved Oslo universitetssykehus (OUS), Terje Rootwelt. Men ønsket måtte vike for å kunne realisere «det samlede sykehustilbudet».

Det har åpenbart gått prestisje i å få realisert planene om et storsykehus på Gaustad. Tomta er egentlig for liten, men Helse Sør-Øst har forsøkt å skvise der de kan. Opprinnelig var planen at sykehuset skulle klare seg med færre senger enn den nasjonale standarden. Dette har Helse Sør-Øst etter sterk kritikk gått med på å justere. På samme måte bør advarslene om en løsning som truer nyfødtes sikkerhet føre til en revurdering av organiseringen.

Byggingen av nye sykehus for hovedstaden kunne vært en mulighet til å skape et bedre sykehustilbud for byens borgere. Det er fortsatt tid, hvis det er vilje, men drømmen om supersykehuset på Gaustad må vike hvis den står i veien for pasientsikkerheten.

Mer fra: Debatt