Debatt

Oppfyll Fritids-erklæringen!

Det siste Grorud trenger er et bydelsbudsjett som kutter i det forebyggende arbeidet for barn og unge.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Aktørene som tilbyr gratis fritidsaktiviteter og de som møter og følger opp ungdom der de er gjør et uunnværlig arbeid for de som vokser opp i Groruddalen. Oslo Røde Kors ber politikerne prioritere forebyggende tiltak for barn og unge.

Oslo Røde Kors er bekymret for situasjonen til barn og unge i de mest levekårsutsatte områdene i Oslo. Det er bred enighet om å trappe opp satsningen på barn og unge slik at alle har gode og tilgjengelige fritidsaktiviteter. På tross av dette blir tilbud til denne gruppen truet med kutt og nedleggelse. Nå sist med Bydel Grorud sitt budsjettforslag for 2019. Dette er ikke oppskriften på hvordan oppfylle Fritidserklæringen som sier at alle barn og unge har rett til minst en gratis fritidsaktivitet. Barn kan heller ikke stemme ved valg. Det gir politikerne et spesielt ansvar for å legge til rette for en god oppvekst og lytte til barns egne ønsker og meninger, særlig i Groruddalen.

Oslo Røde Kors har drevet fritidsaktiviteter for ungdom i over 17 år, deriblant et ungdomssenter på Grorud. Ungdom vi møter spør etter flere gratis møteplasser utenfor skolen. De ønsker arenaer hvor de kan utvikle seg på egne premisser, uten fokus på prestasjon. Frafall og utenforskap rammer i dag nesten én av fem elever. Mange unge står utenfor jobb og skole, og har behov for et sted å møte andre og oppleve mestring i trygge omgivelser. Aktivitet og sosiale treffpunkt er med på å bygge opp en robusthet mot ensomhet, usikkerhet og psykisk uhelse. Dette gir større kapasitet til å takle motgang og vanskelige perioder i livet. For mange er slike arenaer for kostbare eller for langt unna. Forskning og våre erfaringer viser at brede og langsiktige forebyggende aktiviteter hvor ungdom gis et sted å være utenfor skolen med trygge voksne til stede kan ha en god effekt. Vi må bygge flere, ikke færre slike arenaer.

Oslo har en stor oppgave foran seg for å bedre oppvekstvilkårene for byens barn og unge. Fritidserklæringen er signert av regjeringen, KS og en rekke frivillige organisasjoner. Den løfter frem at alle barn, uavhengig av foreldrenes sosiale og økonomiske situasjon, skal ha mulighet til å delta jevnlig i minst én organisert fritidsaktivitet sammen med andre. Her har frivilligheten, myndigheter og politikere et felles ansvar. Det ligger mye forebygging i å satse på ungdom. Dessverre er det vanskelig å tallfeste hvilke samfunnsøkonomiske gevinster man vil få gjennom et godt forebyggende arbeid, ved at færre ungdommer dropper ut, at flere får seg jobb, og at det finnes et alternativ til kriminelle miljøer. Derfor er det så altfor lett å sette en strek over dette punktet i budsjettet når man må kutte.

Ikke gjør dere selv en bjørnetjeneste. Ta ansvar for de som vokser opp i bydelen deres. De fortjener å bli sett.

Mer fra: Debatt