Debatt

Arbeiderpartiet svikter Oslosykehusene

Oslo universitetssykehus (OUS) er en pågående skandale hvor Oslo Arbeiderparti med Raymond Johansen i spissen ikke vil lytte til fortvilte ansatte, fagforeninger og aksjonsgrupper.

Bilde 1 av 2
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Eksempler fra rekken av uforståelige vedtak er nedleggelse av Aker sykehus og Radiumhospitalet. Det siste forslaget er nedleggelse av Ullevål og en utbygging på Gaustad hvor Rikshospitalet nå er et vakkert bygg i vakre omgivelser – det humanistiske sykehus. Utbyggingen vil gi en arkitektonisk katastrofe og innebærer en avvikling av Rikshospitalet samtidig som Ullevåls helt sentrale rolle som akuttsykehus og traumesenter blir forringet. Det er heller ikke en eneste kvadratmeter i reserve om det skulle bli behov for utbygging i fremtiden.

Alle de store fagforeningene er svært kritiske og bekymret, ikke for egen lønn, men for en uforstandig utbyggingsplan. Det at Fagforbundet, Legeforeningen og Sykepleierforbundet skriver i felles uttalelse om planene på Gaustad burde vekke interesse. Flere arkitekter rister på hodet. Kommunens plan- og bygningsetat har også uttalt seg, og for de fem forholdene de har vurdert blir risikoen satt som «høy» for to av dem og «svært høy» for tre. Etatens kommentar er drepende kritikk. Antallet avisartikler og leserinnlegg med kritikk og bekymring er høyt. Alt dette hever OUS-ledelsen seg over.

Alle partier bortsett fra Arbeiderpartiet og Høyre har vært villige til å møte og lytte til fagfolks og fagforeningers fortvilelse. Arbeiderpartiet har en stolt historie i å forholde seg til grunnplanet, mens i denne saken ønsker de dessverre kun å lytte til makteliten.

Mer fra: Debatt