Debatt

Vi har sagt «aldri mer» siden 1945, så hva med å følge det opp?

Må det virkelig en ny Benjamin til før folk våkner opp og ser hvilken livsfarlig tendens vi er i ferd med å skape?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Søndag 25. november aksjonerte blant andre Folkebevegelsen Mot Innvandring (FMI) mot FNs migrasjonsplattform. Denne aksjonen kan ved første øyekast virke legitim. Dessverre er det flere problematiske aspekter her. FMI er hverken noen folkebevegelse eller en legitim aktør. Organisasjonen er liten, men de ledende personlighetene har vært innom alt av konspiratoriske organisasjoner på ekstreme høyre kant. Landsstyremedlem Morten Lorentzen har også brukt mye av sin tid til å jobbe i det internasjonale nazist-nettverket Blood & Honour. Filter Nyheter har avslørt at han fortsatt er sentral i de skandinaviske nazistnettverkene, og han holder på voldsideologien.

FMI har en lang historie som voldelige innvandringsmotstandere. Arne Myrdal er et kjent navn for mange også i dag, som tidligere leder av organisasjonen. Han var blant annet dømt for å ha planlagt å sprenge et asylmottak, noe han heller ikke var alene i organisasjonen om å bli dømt for. Organisasjonen er i tillegg knyttet til mange av de verste voldshendelsene på 1980- og 1990-tallet, som slaget i Brumunddal og Fevik-slaget. Organisasjonen har helt fra begynnelsen vært en boltreplass for voldelige nynazister. Det er derfor heller ingen overraskelse at de menger seg med og får støtte av den selverklærte nazistiske organisasjonen Den Nordiske Motstandsbevegelsen (DNM).

DNM kaller seg selv nasjonalsosialister, har flyers med "Make Hitler Great Again", samles for å trene på å sloss, og sto bak en voldshandling på en motdemonstrant i Finland som førte til at den voldsutsatte omkom noen dager senere som følge av skadene, samt mange alvorlige og dødelige voldsangrep i Sverige. De er sånne vi har sagt "aldri mer" om siden 1945. De norske nynazistene i DNM går i lære hos de svenske, som er de mest ekstreme i Skandinavia. Svenske nynazister står bak rasistiske drap, voldsepisoder, forsøk på bombeangrep og mordbrann gjennom historien. Som Nystuen og Eriksson sa det i 2016, "Høyreekstremister har i Norge utført totalt minst fire drap, to væpnede ran og seks alvorlige bombeangrep, og da har vi ikke regnet med en haug med mindre bomber mot innvandrerbutikker og asylmottak som aldri ble oppklart på 80-tallet". Dette er heller ikke medregnet terroren på Utøya og i Regjeringskvartalet. I tillegg økte antallet anmeldte forhold definert som hatkriminalitet i Norge fra 216 til 549 mellom 2012 og 2017 .

Det er med andre ord ikke sånn at forrige ukes aksjoner fra FMI, med oppmøte og støtte fra blant annet Stopp Islamiseringen Av Norge (SIAN) og DNM, og de varslede demonstrasjonene fra de samme folkene, egentlig handler om FNs migrasjonsplattform.  Det vi forsøker å si, er ikke at alle som er mot plattformen er nazister. Men disse folkene og organisasjonene, de er rasister og nazister.

Organisasjonene får ofte uforholdsmessig mye dekning av mange av sine markeringer, og den brede fronten mot disse ideologiene dekkes lite. Ofte virker det som at det kun er i kraft av å være et potensielt rom for sammenstøt at kampen mot nazisme er interessant. Før den store antinazistiske markeringen i regi av Antirasistisk Senter fredag 30. november, som reaksjon på FMI og DNMs økende aktivitet, gikk det så langt at NRK spekulerte i om det kunne bli sammenstøt her. Dette er helt uholdbart, og vitner om dårlig journalistisk etikk. Innser ikke NRK at de ved å gjøre slike grep både skremmer vekk folk fra å delta og putter en merkelapp på de som ønsker å møte opp for å vise sin avsky mot nazisme, som om vi er ute etter bråk?

Høyreekstremistene Anna Bråten og Lars Thorsen i SIAN gikk under markeringen til angrep med pepperspray. I nyhetssaken ble ikke deres ekstreme overbevisning trukket fram som kontekst, enda dette alltid er tilfelle dersom noen som vil stoppe nazister arresteres. Dersom personer arresteres på bakgrunn av handlinger grunngitt i høyreekstremistisk rasistisk, eller fascistisk og nazistisk ideologi, omtales disse som motdemonstranter eller ytre høyre, selv når det omhandler selverklærte nasjonalsosialister fra DNM. Dette skaper en forestilling om at "begge sider er like ille". Uavhengig av hva man mener om å møte nazisme fysisk, er det en verden forskjell på å ville stoppe nazisme og å ville gjennomføre den. Den som hevder at fysiske handlinger fra antifascister og fra nazister er det samme, lukker enten øynene for hva nazisme er og hva de gjeldende organisasjonene har på samvittigheten, eller så har de glemt hvordan nazistisk oppblomstring har blitt stoppet i tidligere tider når politiet ikke har gjort jobben sin. I ytterste instans betyr dette at enda verre angrep fra nazistene får skje før vi tar kollektivt ansvar. I det kollektive ansvaret ligger det forøvrig også å møte våre folkevalgte politikere på "begge sider" til debatt og diskusjon, og ikke med hets og trakassering.

En annen bekymring, er hvordan politiets innsatsleder Tore Barstad uttalte til Aftenposten at det var "leit for arrangøren (FMI) at de ikke fikk lyd på anlegget". Ikke minst så "gjerder vi inn et område der FMI skal ha sin demonstrasjon. Det er for å bygge trygghet for dem. Det er de som historisk sett har blitt angrepet flere ganger rundt omkring i landet", påstått til NRK samme dag. Utsagn nummer én er ikke noe politiet skal ha noen mening om og nummer to er direkte løgn, jamfør Nystuen og Eriksson.

Det som gjør dette ekstra bekymringsverdig er at Barstad ikke konfronteres med påstandene, og ikke blir politiet bedt om å redegjøre for dem. Politiet må beskytte de borgerne som står opp mot og stopper hat og voldsfascisme, det er ikke vi som bryter loven. Bare de siste månedene har helt vanlige folk som har deltatt på antifascistiske demonstrasjoner blitt forfulgt og truet i etterkant. Rasistene, fascistene og nazistene bruker disse virkemidlene aktivt for å prøve å tie oss i hjel. Så hvem er antifascistene? Vi er bestemoren din som så hva nazistene gjorde forrige gang. Vi er helt vanlige folk som er drit forbanna og redde for hva som står foran oss om ikke vi stopper denne utviklingen nå. Må det virkelig en ny Benjamin til før folk våkner opp og ser hvilken livsfarlig tendens vi er i ferd med å skape?

Mer fra: Debatt