Elgsletta er et av de få grønne områdene på Grønland/Nedre Tøyen. Fotballklubben Sterling ønsker fotballbane for ungdommer i området. Skolene bruker innimellom området i fri-/gymtimer til fysisk aktivitet. Området er en del av Akerselva miljøpark.
På Elgsletta ønsker Foreningen for en human narkotikapolitikk å etablere et værested for rusavhengige i Oslo. Vi som bor i området, og har to av Oslos tre åpne rusmiljøer i vårt boligområde, møter et sånt forslag med vantro. Vi har vanskelig for å tro at Foreningen for en human narkotikapolitikk virkelig skjønner den belastningen boligområdet på Grønland/Nedre Tøyen allerede er utsatt for, og mener de tar feil når de tror at en enda større samling av rusavhengige vil bedre miljøet.
Elgsletta aktivitetspark ligger ved den nedre delen av Akerselva, avgrenset av Hausmanns bru, Nylandsveien/Vahls gate og Lakkegata. Øverst mot Lakkegata og Nylandsveien er det en gresslette, så ligger to sandvollyballbaner og turveien langs Akerselva. Dette grøntområdet kan gi barn og unge et sted for lek og aktivitet, noe de trenger.
Rusreform: Hjelp, ikke straff. Og hva så?
20. september åpnet en ny gangbru fra Elgsletta og over til Slåmotgangen ved Chr. Kroghs gt. Brua var et spleiselag mellom Oslo kommune, Entra, Anton B. Nilsen Eiendom, Obos og Skanska. Intensjonen med brua var å bidra til mer folkeliv, og at det skulle bli tryggere å ferdes i den nederste delen av Akerselva.
Hersleb videregående skole og Vahl barneskole ligger begge ca. 200 meter unna Elgsletta. I Lakkegata rett over gata for området ligger en nyåpnet flerbrukshall, og i Nordbygata, ca. 50 meter unna, ligger en barnehage, for tiden under rehabilitering. Ca. 200 meter ned langs Akerselva i området ovenfor Nylandsbrua, bygger kommunen nå en skatepark for ungdom.
Vi er ikke i tvil om at et værested for rusavhengige på Elgsletta vil øke belastningen for boligområdet betraktelig, i tillegg til at de to åpne rusmiljøene i området sannsynligvis vil bli styrket.
Det ene åpne rusmiljøet finner vi i Urtegata, ved Frelsesarmeens lavterskeltilbud Fyrlyset. Her er det daglig ca. 150 rusavhengige innom. De står utenfor senteret i store grupper, mer eller mindre hele dagen, og det selges og brukes narkotika åpenlyst, også rett ved siden av barnehagen i Urtehagen. Dette er en stor belastning for nærmiljøet. Noen rusavhengige har store psykiske problemer og oppfører seg aggressivt og uberegnelig. De nærmeste naboene opplever utrygghet, forsøpling og tilgrising av området. Barnehagen starter hver dag med å plukke sprøyter. Mange av skolebarna på Vahl skole har sin daglige skolevei forbi der og opplever ukentlig skremmende episoder.
Det skjedde en merkbar forverring i området rundt Fyrlyset etter at de rusavhengige ble jaget fra Plata i juni 2011. Deler av miljøet ble splittet opp, men en del av brukerne fant fellesskapet rundt Frelsesarmeenes lavterskeltilbud i Urtegata. Bare så synd dette er midt i et boligområde. Beboerforeningen mener at dette miljøet pr. i dag er så belastende at Fyrlyset bør flyttes ut av boligområdet. Vi har en god dialog med Frelsesarmeen om dette. Men skal det realiseres må Oslo kommune bistå.
Foreningen for human narkotikapolitikk: Derfor jages stoffavhengige vekk
Også Frelsesarmeen er skeptisk til å etablere et værested for rusavhengige på Elgsletta, 150 m unna, noe som kan føre til økt problematferd i det åpne rusmiljøet i Urtegata og økt belastning på nærmiljøet.
Urtehagen, den lille parken som ligger rett ved Fyrlyset, brukes i dag lite av naboene og lokalmiljøet på grunn av det åpne rusmiljøet ved siden av.
Det andre åpne rusmiljøet i vårt boligområde er ved Vaterland, Olafiagangen og Grønland Torg. Dette er et litt annet miljø, preget av ungdommer, aggressivitet, vold og annen kriminalitet. I høst har det skjedd en merkbar forverring av dette miljøet. Det har kommet nye og yngre folk til, aggressiviteten har økt, det er mange voldsepisoder, og det er trusler og klammeri mellom rusbrukere og beboere. Miljøet forsøkes holdt delvis i sjakk gjennom en utstrakt bruk av vektere. Politiet oppleves som fraværende. Det foregår åpenlyst salg og bruk av narkotika, slåsskamper med våpen, overlevering av store pengesummer etc. Til dette miljøet verves nye unge selgere og brukere, bakmennene sitter tilsynelatende trygt. Hvis det etableres et værested for rusavhengige på Elgsletta vil de få et nytt stort og nært marked. Dette vil forsterke den negative utviklingen vi allerede ser.
Vi har mange kommunale boliger i bydelen, hvor det bor mange rusavhengige. I tillegg driver blant annet Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon både lavterskel- og botilbud til rusbrukere i området. For oss som bor her ser det ofte ut til at kommunen og hjelpeorganisasjoner er mer opptatt av de rusavhengige enn av barn og ungdom i bydelen. Mange barn og unge nektes å gå ut utenom skoletiden, på grunn av foreldrenes redsel for rusmiljøene.
På Grønland finner vi en av landets høyeste andel av barnefattigdom, mange enslige mødre med mange barn, høy andel innvandrere og flyktninger, høy arbeidsledighet, ikke minst blant ungdom. Vi har trangboddhet og mye dårlig bostandard. Dette betyr at vi har mange som er ekstra sårbare, særlig når det gjelder barn og ungdom. Åpne rusmiljøer, vold og kriminalitet kan bli den ekstrabelastning som kan få det til å tippe for mange.
Beboerforeningen ønsker at de få grønne lungene som er i området ikke skal preges av tunge rusavhengige og dermed ekskludere bruken for beboerne i området. Det er mangel på møteplasser og grønt i området, særlig er det mangel på uteområder som innbyr til fysisk aktivitet for barn og ungdom.
Vi er en raus og inkluderende bydel, Beboerforeningen ønsker ikke å bytte ut våre beboere. Vi ønsker ta vare på de som bor her, enten det er rusavhengige, psykiatriske pasienter, barnerike flyktningfamilier eller andre som trenger ekstra omsorg. Men skal vi klare det kan vi ikke i tillegg ta den ekstrabelastningen det er med åpne rusmiljøer i boligområdet, enten de er på Vaterland, i Urtegata eller på Elgsletta.