Debatt

Oslo må bli hørt om lokalsykehus

Vi lokalpolitikere er bekymret for at Helse Sør-Øst i sine planer for sykehusutviklingen i Oslo undervurderer behovet både for lokalsykehus og effektiv samordning med kommunal helsetjeneste.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Bydelene samarbeider i dag sektorvis på mange fagområder, og det er ønskelig at inndeling av opptaksområdene til lokalsykehusene så langt som mulig samsvarer med eksisterende sektorsamarbeid i Oslo kommune. Det er også ønskelig at kapasiteten blir sikret ved økt bruk av de ideelle lokalsykehusene Diakonhjemmet og Lovisenberg.

Satsing på regionale oppgaver må ikke gå ut over lokalsykehustilbudet

Fremtidens sykehustilbud i Oslo har fått mye oppmerksomhet denne høsten. For Oslos befolkning er det gledelig at Helse Sør-Øst prioriterer utbygging av Oslo universitetssykehus. En styrking av de regionale og nasjonale funksjonene er viktig for hele landet. Men dette må ikke gå på bekostning av lokalsykehustilbudet til byens befolkning.

De ideelle lokalsykehusene, Lovisenberg og Diakonhjemmet har lokalsykehusansvar for nesten halvparten av byens innbyggere. I lokalsykehuset er det vanligste det viktigste. Her følges innbyggere med alminnelige, kroniske og ofte sammensatte tilstander opp over tid, i tett og forpliktende samarbeid med bydeler og primærhelsetjeneste. Dersom befolkningen i alle bydeler skal være sikret gode og likeverdige helsetjenester fremover, er det viktig at ikke bare Oslo universitetssykehus, men også de to ideelle sykehusene er sikret en forutsigbar og bærekraftig drift.

Lytt til bydelene og pasientene

I sitt høringssvar til Helse Sør-Østs regionale utviklingsplan, foreslår Oslo kommune at opptaksområdene i Oslo sykehusområde tilpasses til de kommunale helsesektorene. Hver sektor bør ha tilhørighet til ett lokalsykehus; sektor nord til det nye lokalsykehuset på Aker, sektor sør til sykehuset på Gaustad, sektor vest til Diakonhjemmet og sektor sentrum til Lovisenberg. Løsningen som vil gi effektive samarbeidslinjer, innebærer at Diakonhjemmet og Lovisenberg får fast ansvar for fire bydeler hver. Nordre Aker overføres fra Oslo universitetssykehus til Diakonhjemmet, Sagene til Lovisenberg. Dette er i tråd med bydelenes og etatenes egne ønsker. På denne måten blir også de ideelle sykehusene store nok til å kunne videreutvikle sine fagmiljøer til å møte fremtidens krav, til beste for pasientene.

150 år i byens tjeneste

20. november var det 150 år siden Cathinka Guldberg tok imot den første pasienten i Kommunalgården på Grønland i Oslo. Diakonissene skulle få bruke lokalene gratis, mot å ta imot syke fra byens fattigvesen, samt avgi sykepleiersker under epidemier. Virksomheten vokste og flyttet til Lovisenbergområdet, der sykehusvirksomheten er videreført som Lovisenberg Diakonale Sykehus. Lenger vest i byen ligger Diakonhjemmet som har 130-årsjubileum i 2020. De to ideelle sykehusene har vært en godt integrert del av byens helsetilbud helt fra starten av, og er i dag finansiert gjennom langsiktige driftsavtaler med Helse Sør-Øst. Med denne historien hviler det også et ansvar på Helse Sør-Øst om å lytte til kommunens ønsker om å gi disse sykehusene større ansvar.

Mer fra: Debatt