Debatt

Kjære Erna, hold fingrene unna stipendet vårt

Det er kanskje på tide at regjeringen, som selv skryter av historiske løft til utdanningssektoren og studentene, lytter til de det faktisk berører.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Kjære Erna, for knapt ett års tid siden smilte vi sammen til cupfinalen i håndball. Smilet ditt hinter av en plan, en plan for å strigle studentene med pisk, smilet mitt er en students lykkelige uvitenhet at stipendet mitt snart blir borte.

Regnestykket fra regjeringen er i utgangspunktet ganske enkelt: manglende rådgivning og faglig oppfølging + studenters økonomi på grensen til hva som regnes som fattigdom = mindre stipend på bakgrunn av mangelfull studieprogresjon. Som leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus er jeg skuffet over arrogansen fra regjeringen ved å ikke inkludere studentene og lytte til dem forslaget faktisk går på bekostning av.

Det er en lovfestet rett til studentrepresentasjon, men hva i all verden er dette verdt når studentene roper for døve ører når det faktisk teller? Hvis dere tar fremtidens utfordringer på alvor så forventer vi at Stortinget viser at studentene blir hørt, og ikke overkjørt.

Den foreslåtte endringen i konverteringsordningen har skapt nytt liv i frafallsdebatten. Hovedargumentet fra regjeringen er at studentene ikke fullfører i et tempo de anser som godt nok. Men hvorfor?

Hvorfor tror Regjeringen at studenter ikke fullfører studiene i tilstrekkelig grad? Er vi late, er vi uinteresserte, er vi dumme? Nei, nei og atter nei. Dagens studenter har faktisk ikke en bærekraftig økonomi som tilrettelegger for å bruke hele tiden sin på studier.

Skrur vi tiden noen år tilbake, til for eksempel tiden da vår egen statsminister var student, så kunne Erna rutte med en sterkere kjøpekraft og en studiestøtte som lå på et nivå flere hakk høyere enn hva dagens studiestøtte er. I tillegg kunne statsministeren starte på økonomistudiene, men etter ett semester eller to, ombestemme seg til å bli barnehagelærer. Dette kunne hun fritt gjøre uten å tenke på at hun ville bli straffet betydelig økonomisk av det. I dag, er det den samme Erna som nå fjerner denne muligheten for dagens og fremtidens studenter.

Løpet du nå starter på som 19-åring, det bør du fullføre, men om det er en grad du vil få bruk for i en jobb du liker er ikke så viktig. Statistikken over utdannede mennesker som har fullført på normert tid derimot, den er viktig!

Det er kanskje på tide at regjeringen, som selv skryter av historiske løft til utdanningssektoren og studentene, lytter til de det faktisk berører. Over 18.000 har tirsdag signert et opprop mot regjeringens kuttforslag. Kjære Erna, bli en statsminister for oss mange studenter, og ikke de få.

Vi er ikke en perfekt statistikk. La oss få muligheter til å utvikle oss til det beste for samfunnet.

Hold fingrene unna stipendet vårt!

Mer fra: Debatt