Debatt

Kikk oss i kortene

I en kommentar i Dagsavisen på fredag reagerer Eirik Hoff Lysholm på en uttalelse jeg kom med under utdelingen av Kulturdepartementets menneskerettspris på redaktørforeningens høstmøte.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det han reagerer på er uttalelsen om at det er vanskelig å få kastet byrådet i Oslo uten en lokalavis. Han er tydeligvis usikker på om han skal forstå dette som en «trumpsk fleip» eller en trussel om å bruke mediestøtten strategisk for å felle byrådet.

Humor er vanskelig, og noen ganger kan man bomme på sitt publikum. Det har jeg tydeligvis gjort her – i det minste på én publikummer.

Mitt poeng var nettopp det Lysholm selv trekker fram i sin kommentar, at formålet med mediestøtten er å støtte opp under demokratiet. Hele resten av talen min handlet om hvordan mediene kan snakke den lille manns sak, og stille spørsmål på vegne av andre. Et levende demokrati krever at man har journalister og medier som kan kikke makta i kortene, og som kan overvåke offentlig og privat maktutøvelse på vegne av borgerne.

Så når jeg, spøkefullt, uttrykte bekymring for hvordan vi skal klare å få kastet byrådet i Oslo uten en lokalavis, så var det nettopp ment som en anerkjennelse av denne funksjonen. Demokrati innebærer at folket velger representanter til å styre for seg. Men for at et slikt valg skal være reelt, må man i forkant ha en åpen og opplyst debatt, om politiske og andre viktige samfunnsspørsmål. Dette krever en presse som setter søkelyset på politiske beslutninger og konsekvensene av disse, og som kan stille krevende spørsmål og kreve svar fra de som forvalter offentlige verv på borgernes vegne.

Det er da en grunn til å merke seg at Mediemangfoldsutvalget pekte på nettopp Oslo som en geografisk blindsone i det norske medielandskapet. Dette har også blitt påpekt tidligere av politikere fra flere sider av det politiske spekteret i Oslo. En undersøkelse gjennomført etter oppdrag fra utvalget bekrefter at selv om mange riksmedier har Oslo som utgivelsessted, er det få aviser i regionen som dekker lokale forhold redaksjonelt. Dette kan gjøre at store og viktige lokale saker for hovedstaden ikke blir omtalt.

At man ikke skal innrette mediepolitikken eller mediestøtten for å rigge et politisk utfall er selvfølgelig, og bør være unødvendig å si. Men Lysholms bekymring illustrerer viktigheten av at mediestøtten innrettes slik at den gir tillit til systemet og til medienes uavhengighet. Dette er noe jeg er opptatt av og noe som vil være et viktig tema i mediestøttemeldingen.

Jeg tror egentlig at Lysholm og jeg er enige her, både når det gjelder medienes demokratiske funksjon og behovet for en bred og åpen politisk debatt i Oslo. Så får jeg heller ta på min kappe at den lille spøken falt på steingrunn denne gangen.

Mer fra: Debatt