Debatt

Kaptein, hjelp!

Den endelige loggen etter forliset av KNM «Helge Ingstad» er offentliggjort.

Bilde 1 av 2
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Hva skjedde egentlig den skjebnesvangre natta i skjærgården utafor Bergen da den norske fregatten kolliderte med tankskipet Sola TS og gikk ned i forrige uke? Den helt ferske, lydrensede loggen gir noen flere svar på hva som foregikk da skipet til over fire milliarder gikk til bunns.

– Helge Ingstad? Det er Sola TS.

(Lyd av høy musikk.)

– Ja, halloooo. Hei! Vent litt, jeg skal bare dempe musikken. Christoffer, er det den knappen her?

– Det er Sola TS.

– Hei! Snakker om sola. Tihi. Nei da. Hva gjelder det?

– Dette er Sola TS, er det du som kjeme her no?

Les også: «Qatars slavearbeidere har det mindre jævlig. Så da er vi klare for VM?»

– Kjeme og kjeme, altså. Du, det aaaaner ikke jeg, altså. Jeg var bare oppom, jeg. Jeg jobber egentlig ikke her. Gjelder det båten? Lite øyeblikk, bare errugrei. Jeg tror du må snakke med kapteinen, altså.

– Kaptein?! Det er telefon til kapteinen. Kan noen finne kapteinen? Det er en fyr som vil snakke med han, en Solan.

(Stillhet i 43 sekunder.)

– Helge Ingstad? Hallo?

– Nei, jeg heter Alexander. Kan du holde linja?

– Det hastar no. Er det du som kjeme her?

– Du, altså, nå må du chille ørlite grann og ikke bli sånn pågående og masete. For nå har jeg vært ganske høflig mot deg, og jeg har sagt at jeg skal se hva jeg får til. Jeg kan bare legge på, liksom. Chris, åssen får du satt denne på vent?

– Ta styrbord med ein gang!

– Styrbord? Er det høyre? Lite øyeblikk.

Les også: «'Jeg har respekt for KrFs interne prosesser', sa Erna Solberg og styrket kristendomsfaget i skolen

(15 sekunders pause).

– Du, nei, dette kan ikke jeg begynne å styre med nå, altså. Det er jo kjempemørkt. Jeg ser jo ingenting! Høyre her så kommer vi jo nifst nære noe som ligner blokkene på Østerås eller no’. Vi må nesten vente på kapteinen.

(Stillhet i 21 sekunder.)

– Svinge styrbord, hvis det er du som kjeme!

– Du, kan jeg be han ringe deg opp igjen? For jeg kan ikke hjelpe deg nå, altså. Det er bare meg og Chris her, og jeg kan love deg at Chris ikke er i form til å styre, og jeg er helt ny og jeg tror ikke jeg skal være den som liksom... og vi får ikke tak i kapteinen.

– Helge Ingstad, du må gjøre noe. Du begynner å nærme deg veldig.

Les også: «Det er noen som klør etter å rive heltene ned» (DA+)

– Igjen, det er ikke stort jeg får gjort. Jeg har ikke lappen engang, så jeg kan ikke begynne å røre rundt her oppe. Kan jeg ta en beskjed, kanskje?

– Helge Ingstad! Drei!

– Ein, zwei, nei da, jeg bare tuller, jeg. Det ble litt sånn Kraftwerk-aktig! Du gjør meg litt nervøs, for å si det sånn. Kapteeeeeeein?!

(Kort pause.)

– Men du, siden det kanskje haster litt, kanskje du kunne prøvd å ringe opp igjen til sentralbordet og spørre etter messa?

– Det får bli en kollisjon her da.

– OMG! Kollisjon? Næh, huff. Det får det nesten bare bli. Det er ikke stort vi får gjort med det, beklager, altså. Men kanskje du kunne prøvd kapteinen direkte eller sende han en snap? Har du nummeret hans?

(Kort pause. Et smell.)

– Oi! Men takk for at du ringte!

Mer fra: Debatt