Debatt

Tøv fra Hjemmefrontmuseet – igjen

Øredøvende taushet og annen hersketeknikk har vært svaret når Hjemmefrontmuseet gjentatte ganger er konfrontert med beviser på at motstandsbevegelsen visste.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

9. november så jeg Dagsavisens oppslag om Marte Michelets nye bok. Boken har jeg akkurat anskaffet, og har kun rukket å bla tilfeldig i den. Dermed kan jeg ikke si stort om den, annet enn at jeg aner nok et solid stykke arbeid. Men noe direkte banebrytende arbeid er jeg ikke sikker på at den er. Min fars (Kjell Staal Eggen) posthume utgivelse «Skammen» (Norgesforlaget, 2008) var banebrytende. Likeledes var mange av hans artikler i norsk presse fra rundt 1980 banebrytende. Han var en av de første som fortalte om mindre flatterende sider av historien, da han fortalte om hvordan Milorg iherdig forøkte å hindre redningen av en håndfull jøder i Skien. «Sett dem på gaten, la tyskerne overta» var ordren han fikk av milorgledelsen. I tillegg skulle han mange år senere finne ut at Milorg i tillegg hadde rundstjålet familien Becker. Kjell møtte, mildt sagt, kraftig motbør fra «makteliten». Av riksdekkende presse var det få andre enn Aftenposten og NRK som viste interesse for hans bok i 2008.

Les intervju med Eggen her (pluss)

Slik jeg ser det, er noe av det verste i nyere tid Hjemmefrontmuseets gjentatte forsøk på å kneble historieberetningen. Til Dagsavisen skal Hjemmefrontmuseets leder, Frode Færøy, denne uken ha uttalt at «Norske motstandsfolk visste veldig lite om tyskernes tilintetgjørelses- og deportasjonspolitikk.»

Dette er da det reneste tøv fra en angivelig faghistoriker! «Nyhetene» var navnet på en stor illegal avis som ble drevet i Skien fra 1941 til og med 7. mai 1945, hele tiden med min far som de facto redaktør. 16. desember 1942 skriver de blant annet:

De fleste nordmenn har antagelig hørt om de 1.000 norske jøder som ble avsendt fra Oslo den 26. november. Dette skib er kommet fram til tysk Østersjøhavn, men videre savner vi sikre opplysninger om de stakkars offer.

En lignende deportering av jøder foregår også fra de andre okkuperte land. Jødenes bestemmelsessted er Polen, hvor Himmler i en hatsk tale har uttalt at alle jøder i landet skal utryddes innen utgangen av året 1942.

Massehenrettelsene av jøder i Polen går etter en oppsatt plan, og de frykteligste metoder benyttes. I Bjalostock ble 1.500 jøder stuet sammen i en synagoge og brent. Mange andre mere utspekulerte metoder benyttes også. Et sted er et stort elektrisk jernhus blitt oppført og innrettet som rettersted. Ofrene må ta av seg alle klær før de beordres inn i bygningen. Når den er stuet full, blir en kraftig strøm sluttet og de stakkars offer dør øyeblikkelig. Tusenvis av jøder, både voksne og barn er skutt. Omkring retterstedene arbeider gravemaskiner natt som dag med å begrave de døde.

«Jernhuset» var selvsagt i virkeligheten et gasskammer, men effekten er den samme. Feilen må tilskrives hva man kunne få ut av flyfotos.

Frode Færøy etterlyser beviser på at motstandsbevegelsen visste. Vel, hans forgjenger i sjefsstolen har av undertegnede gjentatte ganger blitt konfrontert med dette og lignende bevis når jeg har vært oppmerksom på hans benektelser i media. Stort sett er jeg blitt beæret med øredøvende taushet og annen hersketeknikk.

Mer fra: Debatt