Debatt

Du er ikke et godt forbilde, Helleland

Dagsavisen sitt hovedoppslag om din taushet rundt abortsaken gjorde meg forbanna.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Kjære likestillingsminister Linda Hofstad Helleland,

Du har en av de viktigste titlene og posisjonene i norsk politikk i dag. Du har ansvar for å komme med tiltak som sikrer like rettigheter og muligheter for alle. Du har lovet å være en høylytt forsvarer for kvinners rett til abort internasjonalt, men nå er du taus. Det skremmer meg at du som likestillingsminister ikke tar debatten og ditt ansvar for å kjempe for kvinners rett til abort på alvor.

Dagsavisen sitt hovedoppslag om din taushet rundt abortsaken gjorde meg forbanna. For meg som 16-åring og politisk engasjert er ikke du et godt forbilde. Det taktiske spillet ved at du holder deg stum og ikke kommer med noen kommentar er ansvarsløst i en så viktig debatt som handler om kvinners kropp og deres valg til å bestemme over egen kropp. 15. mars 2017 skrev jeg i VG om at Høyre på landsmøtet sitt valgte å utsette spørsmålet om eggdonasjon til neste år. Det ser nesten ut som en tendens: de vanskeligste sakene som skaper uenighet, lar Høyre være å debattere ordentlig og ta et tydelig standpunkt i, i frykt for at andre er uenige med dem.

Dagsavisen mener: Dette er flaut

She decides er en global bevegelse som jobber for at jenter og kvinner skal få bestemme over egen kropp - uten spørsmål. Likestillingsminister Helleland, du har blitt utnevnt som «champion» i She decides som er opprettet som reaksjon mot Trump-administrasjonens pengekutt til organisasjoner som gir informasjon om abort. Du er «champion» i en global bevegelse som jobber aktivt for å stå opp for kvinners rett til abort. Etter å ha fått tittelen tvitret du at det var en ære. Det virker ikke som at du synes det lengre, når du velger å la være å uttale deg i en av de viktigste likestillings sakene i Norge.

Det er et minstekrav at politikere, og du som likestillingsminister, prøver å finne løsninger på problemer, og at du tør å si meningen din høyt. Selvom kanskje ikke alle er enige med deg. Kjære likestillingsminister Helleland, jeg er i tvil om hvor ivrig du er på å jobbe aktivt for likestilling i Norge og i verden, når du velger å ikke kommentere abortsaken.

Mer fra: Debatt