Debatt

Pasientens rusbehandling

Stortinget mener den ideelle velferden bør styrkes. Likevel opplever ideelle aktører som driver rusbehandling at pasienter mister tilgang til deres tilbud.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegget er skrevet i samarbeid med Jan Elverum, generalsekretær i Blå Kors, Helmuth Liessem, generalsekretær i Crux, Jan Gunnar Skoftedalen, leder i Fagrådet, rusfeltets hovedorganisasjon, Pernille Huseby, fung. generalsekretær i Actis, og Tommy Sjåfjell, A-LARM

De ideelle aktørene driver både poliklinisk behandling og døgnbehandling innenfor tverrfaglig spesialisert behandling (TSB), og begge behandlingsformene har vært rammet ulike steder i landet. Det har resultert i forskjeller i hvilket tilbud som gis til personer med alvorlig rusavhengighet, forskjeller som ikke har en faglig forklaring.

Endringene sammenfaller i tid og sted med følgende utviklingstrekk:

  • Helse Midt-Norge regionale helseforetak (RHF) har innført et finansieringssystem som gir hvert enkelt helseforetak (HF) en økonomisk ulempe ved å velge tilbud hos den ideelle aktøren, på tross av eksisterende rammeavtaler med det regionale helseforetaket. Det snakkes om at andre regionale helseforetak vil gjøre det samme.
  • Faginstanser som beslutter hvilket tilbud som skal gis til den enkelte pasient, såkalte vurderingsenheter, legges ned hos ideelle aktører og gjenstår nå nesten kun hos de samme helseforetakene som også driver tilbud i egen regi. Vi nærmer oss bukken og havresekken.
  • Det opprettes nye tilbud i offentlig regi som står i direkte konkurranse med etablerte tilbud drevet av ideelle aktører.

Vi er bekymret for en utvikling der det enkelte helseforetak opplever en økonomisk ulempe ved å henvise pasienter til ideelle aktører. I sin tur vil nivået over, det regionale helseforetaket, oppleve at det ikke er etterspørsel etter tilbudet kontrakten omfatter, og nedskalere eller avvikle. Vi mener at beslutninger om hvordan tilbudet innenfor rusbehandlingen (TSB) skal videreutvikles må tas på grunnlag av faglige vurderinger, og ikke være utilsiktede konsekvenser av en bestemt måte å organisere seg på. Det handler om mest treffende og best mulig tilbud til den enkelte pasient.

Innenfor rusbehandling har ideelle aktører gått foran og bidratt til etablering og nyskaping av tilbud til befolkningens beste. Ideelle tilbud representerer i dag noen av de fremste fagmiljøene, driver spesialistutdanning innen rusmedisin og representerer et mangfold som gjør at det er mulig å finne et tilbud som passer godt til den enkelte pasient.

For at folk med rusavhengighet skal få et best mulig behandlingstilbud, må helsevesenet være organisert slik at vi kan være sikre på at det er den faglige vurderingen som veier tyngst. Spørsmålet er tatt opp både med helseminister Bent Høie i juni og lederen av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Olaug Bollestad (KrF), Vi håper partiene nå vil samler seg om gode forslag i forhandlingene om en ny regjeringsplattform, slik at faglighet og mangfold kan bevares til pasientenes beste. Det er mange veier ut av rusavhengigheten, og skal flest mulig lykkes, må behandlingstilbudene ha ulike tilnærminger. Uten rask handling står det mangfoldet som pasientene trenger, nå i fare for å forsvinne.

Mer fra: Debatt