Debatt

Best mulig sykehus for alle

Brev til våre medborgere i Oslo, og spesielt til politikerne våre, om å stå på for best mulig sykehus og å få utredet Ullevåls muligheter

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Innlegg og utsagn i media, og innlegg i debatten i bystyremøtet 24.10., viser at mange har sterk tiltro til at de som har makta alltid setter Folkets beste først. Folk har tiltro til at det er gjort gode utredninger, som er til å stole på. Og de stoler på informasjon som Oslo universitetssykehus (OUS) og Helse Sør-Øst (HSØ) gir.

Bydelene har hatt anledning til å avgi politisk uttalelse til HSØs Regional utviklingsplan 2035 til bystyret fram til 24.10. Oversikt over innkomne uttalelser (12 av 15 bydeler) viser at alle vil prioritere Aker, de fleste vil beholde eller utrede Ullevål; og enten sette Gaustad på vent eller droppe det.

Arbeiderpartiet og Høyre svikter Groruddalen igjen, når de godtar Helse Sør-Østs sykehusopplegg, som er: Komplett regionsykehus på Gaustad, lokalsykehus på Aker, kreftsykehus på Radiumhospitalet og nedleggelse av Ullevål.

Bystyret vedtok 24.10. med Arbeiderpartiets og Høyres stemmer byrådets uttalelse til HSØs regionale plan med dette sykehusopplegget.

Mange har ikke sett at Helse Sør-Østs opplegg når de legger ned Ullevål er å legge lokalsykehusfunksjonene for Nordstrand, Søndre Nordstrand, Østensjø og Alna til Aker. Grorud og Stovner forblir på ubestemt tid på det overfylte Ahus, Bjerke skal til Gaustad. Byrådets gode bydels-fordeling på sykehusene, etter byens vanlige sektorinndeling, vil samle Groruddalen på Aker. Det blir nok ikke resultatet dersom HSØ følger nåværende plan. HSØs fordeling er meget dårlig for samarbeidet for befolkningens helse i Oslo.

Det er å håpe at Arbeiderpartiet og Høyre i Oslo, og moderpartiene, snur og vil bevare Ullevål, og går for å droppe å bygge det dyre, trange Gaustad-prosjektet.

I alle fall må dere gå inn for å få utredet Ullevål kontra Gaustad. På Ullevål, som er regulert til sykehusformål, kan det bygges nytt klinikkbygg for ca 7 mrd. Da vil Ullevåls kapasitet tilsvare den planlagte utbyggingen på Gaustad, som angis å koste 24 mrd (nok for lite).

Økonomien i Gaustad+Aker må vurderes mot Ullevål+Aker. Ullevål og Aker må ses i sammenheng. Belastningen på tomtene, samt forstyrrelsen i sykehusdriften i utbyggingsperioden, blir mindre om det bygges ved disse to sykehusene.

Reguleringsprosessen for Gaustad vil ta lang tid (HSØ selv sier sommeren 2020), så det vil ikke forsinke OUS-utbyggingen å få utredet Ullevål, slik Ap og H mener. De er blitt utsatt for feilinformasjon fra OUS (og HSØ?).

Det er gjort mye utredningsarbeid for Ullevål i det pågående prosjektet, men der er sett nedvurdering av sykehuset. Ullevål er nok bedre utredet i Arealutviklingsplan 2025, lagt til side i 2012. Gjennomgang og bruk av de tidligere utredningene må settes i gang av HSØ snarest og gjøres av kvalifiserte personer som ikke på noe vis er bundet av nåværende vedtak.

Gaustadprosjektet kan bli stoppet av hensyn til gamle Gaustad og miljøet for øvrig. Byantikvar, Riksantikvar og PBE er svært kritiske. Da må man også ha en plan B, nemlig Ullevål.

Stortingsrepresentantene må nå informeres best mulig så de går inn for forslaget fra Rødt, Senterpartiet og SV. Foruten å prioritere arbeidet med nytt lokalsykehus for hele Groruddalen på Aker, foreslås at «Stortinget ber regjeringen gjennomføre en utredning av Ullevål-tomtas muligheter for utvikling og samling av virksomhetene i Oslo universitetssykehus, slik at tomtealternativene kan sammenlignes, og komme tilbake til Stortinget på egnet vis. Eventuelle planer for tomtesalg på Ullevål stilles i bero inntil dette er gjennomført.»

Dette er kanskje det sterkeste forslaget en kan få flertall for i Stortinget.

Vi anbefaler også å lese andre innlegg på Nye meninger fra arkitekter, leger og andre, stikkord Sykehus. (Om du leser innlegg fra OUS og HSØ, vær kritisk!)

Sak 201704683 hos PBE inneholder kritiske uttalelser til andre gangs offentlig gjennomsyn av planprogram for Gaustad.

Vi ønsker oss best mulig sykehus for oss alle.

Mer fra: Debatt