Debatt

Lytt til Innlandet

Mens kultur-Norge venter i spenning på hvilke oppgaver Kulturdepartementet vil foreslå å flytte fra stat til region i den kommende kulturmeldingen, har to fylker kommet ministeren i forkjøpet ved å peke på et område som er klart for opptrapping; det frie musikkfeltet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Hedmark og Oppland fylkeskommuner skal slås sammen i 2020. De to fylkene står allerede bak en genistrek av en felles satsing; Teater Innlandet. Nå ser fylkespolitikerne på om en lignende struktur kan etableres for det rike musikklivet i regionen etter at kulturforskerne i Telemarksforsking har levert bestillingsnotatet «En høysang for Innlandet – Ny fylkeskommunal satsing på musikk i Oppland og Hedmark».

Med respekt å melde, en utredning om fylkeskommunal musikksatsing nærleses ikke av de store massene. Likevel fortjener notatets konklusjoner omtale i det offentlige rom. For når skjedde det sist at fylkespolitikere viste vilje til å legge 20 mill på bordet for å bygge opp under profesjonelle utøvere og musikkskapere i det frie feltet?

I Innlandsregionen finner vi noen av landets fremste fornyere og forvaltere av den folkemusikalske kulturarven. Vi finner også nasjonalt og internasjonalt ledende utøvere innen så vidt ulike sjangre som blues, americana, hardrock, metal, jazz, impro, viser, samtid og danseband. Telemarksforsking har gitt de to fylkeskommunene oppskriften på hvordan det offentlige kan rette inn det regionale skytset mot nettopp disse sjangrene for å øke musikkproduksjon og musikkformidling. Med et slikt grep får Innlandet mulighet til å videreutvikle musikkbransjen i regionen og å skape musikalske ringvirkninger som vil gi lyd langt ut over både dalom og skogom.

Sterke stemmer i kunst- og kulturlivet har advart mot å la de nye regionene ta ansvar for noe som helst nytt innen kunst og kultur. Adresseavisens Terje Eidsvåg kunne i en kommentar 27.05.18 melde at kulturen ikke vil til fylkeskommunen. Dagbladets Inger Merete Hobbelstad redegjorde 03.09.18 for hvordan kulturlivet ofres fordi de nye regionene må ha noe å gjøre. Selv en nyskapende musikkvideo fra Trøndelag får ikke Finnmarkingene på gli.

Vi er selvfølgelig enig i at Norsk kulturfond ikke må splittes opp. Tvert imot må fondet bevares og styrkes. Oppland og Hedmark fortjener imidlertid alt annet enn mistro og skepsis når de legger opp til en historisk satsing på regionalt musikkliv. Javisst har vi nasjonale og regionale operaer, symfoniorkestre og millitærkorps fra før. Men vi har jaggu ingen høylytte regionale satsinger på folkemusikk, jazz og populærmusikk. Takket være framoverlente fylkespolitikere kan vi få nettopp dette i en region som ikke har vært nedrent av statlige bidrag til musikklivet. Folkens, lytt til Innlandet!