«Ingen rammes av den nye pleiepengeordningen enda» forsikret statsminister Erna Solberg og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie om for et år siden. De kunne ikke tatt mer feil.
Da regjeringen innførte en ny pleiepengeordning den 1. oktober 2017, var det mange som advarte. Norsk Barnelegeforening advarte, flere interesseorganisasjoner advarte og vi foreldre med alvorlig syke barn – vi som står i denne brutale virkeligheten døgnet rundt – advarte. Vi advarte om alvorlige konsekvenser som familier i økonomisk ruin, bortfall fra arbeidslivet, barn som må være alene på sykehus og barn som må dø alene, og flere av disse konsekvensene har vi levd med siden 1. oktober 2017.
Erna Solberg skrev på sin blogg at «Målet med endringene er at livet vil bli lettere og mer forutsigbart for familier i en vanskelig livssituasjon med den nye ordningen.»
Dessverre har den nye pleiepengeordningen, som vi advarte om, hatt motsatt effekt. Den er rigid og skaper store bekymringer. Den vanskeliggjør foreldrenes økonomi og ekskluderer dem fra arbeidslivet. Regjeringen kjører arbeidslinja som en kynisk pisk på disse foreldrene og hevder at den nye ordningen gjør det lettere å opprettholde kontakten med arbeidslivet, men realiteten er at den tvinger foreldrene til å velge mellom barnet sitt og jobb. Hvem med hjertet på riktig sted forlater sitt alvorlig syke eller døende barn for å gå på jobb?
En annen konsekvens opplever mange foreldre som følge av graderingsreglene. I den nye ordningen har regjeringen fjernet bestemmelsen som tok hensyn til at foreldrene måtte være i konstant beredskap om barnet hadde tilsyn av andre og at foreldrene hadde behov for hvile om de var nattevakt for eget barn. Nå mener regjeringen at foreldre til alvorlig syke og døende barn skal gå på jobb selv om en akutt situasjon hvor barnet kan dø i løpet av minutter – situasjoner som krever øyeblikkelig hjelp fra foreldrene – kan oppstå når som helst. De mener også at foreldre som våker over barna sine hele natten skal gå på jobb på dagtid for så å gjøre det samme om igjen neste natt, og neste natt, og neste natt. Når skal disse foreldrene sove?
Graderingsreglene fører til store økonomiske problemer for allerede hardt pressede foreldre. At det å få et alvorlig sykt eller døende barn skal være veien til fattigdom i en velferdsstat som Norge er en tragedie.
Innføringen av tidskvoten gjør at foreldre ikke våger å søke om pleiepenger fordi de er redde for å bruke den opp – for hva om de bruker den opp før barnet blir enda sykere eller i verste fall, før barnet skal dø? Hvordan skal de da kunne pleie og trøste barnet sitt, og samtidig klare å beholde huset?
At ingen rammes av den nye pleiepengeordningen ennå er med andre ord en fullstendig feilaktig vurdering fra regjeringens side. Foreldre som opplever noe av det mest gjennomgripende og skjellsettende man kan oppleve – å pleie sitt alvorlig syke barn eller å måtte si farvel til barnet sitt – mister i tillegg sin økonomiske trygghet og blir ufrivillige gjeldsslaver på reisen. Pleiepengeordningen skaper mange vonde bekymringer for framtiden. Ekstra bekymringer når livet allerede er som verst er det siste denne lille gruppen foreldre trenger.
Noe av det mest urettferdige med ordningen er at jo sykere barn man har, jo hardere rammes man av innstrammingene. Tidskvoten halveres nemlig om barnet er så sykt at begge foreldre må være til stede og bruke pleiepenger. Det betyr at man står på bar bakke økonomisk, hvis ikke barnet blir friskt eller dør innen tiden. Det er verdt å nevne at tidskvoten kun påvirker et fåtall familier. Det er snakk om rundt 50 foreldre. Hva skal disse foreldrene gjøre når kvoten er oppbrukt? Den nye pleiepengeordningen rammer kun de alvorligst syke, langtidssyke og døende barna. Man kan ikke sette en tidsfrist for når disse barna må bli friske eller dø! Det er iskald politikk. Nå må politikerne våkne og innse alvoret!