Debatt

Dagsavisen tar feil om Arbeiderpartiet og de uføre

Dagsavisen sier på lederplass 30. oktober 2018 at Arbeiderpartiet svikter de uføre. Det stemmer ikke.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Dagsavisen har reist viktige spørsmål om avkorting av uføretrygd mot egen inntekt. Linnerud kom dårligere ut med jobb. Han rammes av Solberg-regjeringens kutt i barnetillegget, noe Arbeiderpartiets stemte mot. Han fikk i strid med intensjonen i Nav-reformen nei til omskolering til 100 pst. jobb. Arbeiderpartiet vil at utdanning som tiltak må brukes mer. Aalerud straffes for godtgjørelse for politiske verv, mens politikere flest får både møtegodtgjøring og dekning for tapt arbeidsinntekt. Det er urettferdig.

Uførereformen har gjort det lettere å kombinere trygd og arbeid. Avkorting mot egen inntekt er mindre brutal nå enn før. Likevel viser Riksrevisjonen at uføre får lite igjen for å jobbe, og at andelen uføre i arbeid ikke har økt. Vi skal behandle rapporten grundig, men vi må se alle, også det store flertallet uføre som kun har trygd.

Med reformen skattes uføretrygd som inntekt. Brutto ytelse ble økt for at netto utbetaling skulle bli den samme, men vi fikk tidlig varsler om at viktige forhold var oversett. Mange mistet bostøtte og fikk økte egenandeler på kommunale tjenester fordi brutto inntekt økte. Uføre med gjeld kom dårlig ut. Alle alarmklokker ringte i Arbeiderpartiet. Vi tok alt i 2015 initiativ til en debatt i Stortinget om alle sider ved reformen. Arbeiderpartiet har siden fremmet mange forslag om å få alle forhold på bordet. Solbergregjeringen er taus. Vi har fremmet forslag om jobbgaranti for unge uføre, men blitt nedstemt.

Dagsavisen mener det er oppsiktsvekkende at Ap stemte mot et forslag fra SV om økt fribeløp for uføre i jobb. I den saken viste vi igjen til at utilsiktede konsekvenser av reformen må rettes opp. Det må gjelde alle uføre, ikke bare dem med jobb. Vi svikter ikke de uføre. Hadde vi vært i posisjon, hadde jobben alt vært i gang.

Mer fra: Debatt