Debatt

Klimakutt må være en del av sykehusplanene

MDG krever at utviklingsplanen for sykehusene i Oslo må ha et mål om reduserte klimagassutslipp.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I forrige uke behandlet bystyret utviklingsplanen for sykehusene i Oslo. Den innebærer nedleggelse av Ullevål sykehus og ny utbygging på Aker og Gaustad.

Byrådets høringsuttalelse er grundig og kritisk, og De Grønne stiller seg bak denne. Likevel føles det ikke bra å skulle nøye seg med å være høringsinstans i en så viktig sak for byen, med konsekvenser for både helsetilbud, byutvikling og miljø.

Det føles heller ikke bra å måtte avgi uttalelsen før bydelene rakk å si sitt. De er ekstra viktige å lytte til i denne saken. Dagens modell for helsetjenester krever tett samarbeid mellom bydelene og sykehusene for å sikre trygg, sammenhengende pasientbehandling. Med denne modellen burde det strengt tatt ikke vært mulig å planlegge med 15 prosent reduksjon av sykehuskapasiteten fremover, uten at det skjer samordnet med kommunen og bydelene. Men det gjør de.

Utbyggingen på Gaustad kommer i konflikt med nasjonalt viktige kulturminner, natur og landskapsverdier. At den skal finansieres med et stort eiendomssalg er også bekymringsfullt. I utkastet til ny kommuneplan er Ullevål nevnt som et «innovasjonsdistrikt», noe som kan bety en kombinasjon av sykehus, forskning, næring og muligens boliger. Men utover dette foreligger det ingen konkrete planer eller vedtak, og vi risikerer at det blir salgsverdien som blir styrende for byutviklingen. Det er overhodet ikke bra at sykehuskabalen antakelig vil innebære riving av flere nye og velfungerende sykehusbygninger på Ullevål.

Byrådets uttalelse er kritisk, men støtter «målbildet», og forutsetter at bekymringene blir forsvarlig håndtert. De Grønne er ikke like sikker, og krever at det utredes fortsatt sykehusdrift på Ullevål.

Dette handler også om klima og miljø. FN har nettopp slått fast at verden må halvere utslippene innen 12 år. Vi krever derfor også at utviklingsplanen må ha et mål om reduserte klimagassutslipp. Det må utarbeides et klimaregnskap for flyttekabalen, og Helse Sør-Øst må kunne dokumetere at planen medfører reduserte utslipp.

Mer fra: Debatt