Debatt

Usmakelig angrep på ungdom

Å gi av sin tid til å hjelpe andre. Å løfte blikket fra sitt eget liv og engasjere seg i nød utenfor norske grenser. Er det ikke dette vi ønsker at unge mennesker skal lære at er viktig?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Operasjon Dagsverk har siden 1964 vært en solidaritetsaksjon i Norge der ungdommer bruker en dag av sin utdanning på å jobbe for å bedre situasjonen for ungdommer andre steder i verden. Torsdag skal elever arbeide til inntekt for unge i Palestina under slagordet «Frihet til å leve». Inntektene fra aksjonen skal gå til at palestinsk ungdom får traumehjelp, til at de får støtte til å komme seg tilbake til skole eller i jobb, og til å gi unge opplæring i demokratiske virkemidler. Det er elever selv, gjennom Elevtinget, som har bestemt formålet, som bør anses som ukontroversielt.

Operasjon Dagsverk: - Vanvittig grove anklager

Dessverre opplever ungdommene å bli motarbeidet gjennom en aksjon i regi av Med Israel For Fred (MIFF). Lørdag rykket MIFF inn en annonse i flere aviser, deriblant Dagsavisen, der de oppfordret til en boikott av elevenes aksjon. De kobler blant annet mottakerorganisasjonenes ønske om økonomisk boikott av Israel til jødehets, og hevder OD-kampanjen er en anti-israelsk kampanje som indoktrinerer skoleelever.

Leder for Operasjon Dagsverk Frida Jøraholmen Andresen skriver i et innlegg i VG at mange av de frivillige har opplevd å få de styggeste meldingene de noensinne har mottatt som følge av motstanden mot årets aksjon. Det er rystende at unge mennesker skal oppleve hets som konsekvens av at de velger å engasjere seg for palestinske ungdommer.

Elevene som jobber for Operasjon Dagsverk har på ingen måte valgt side i konflikten i Midtøsten. Årets Operasjon Dagsverk har overhodet ingenting med jødehets å gjøre. Vi oppfordrer alle til å ta til motmæle mot de grufulle anklagene som har vært rettet mot elevenes aksjon ved å gi ekstra mye til ungdommer som samler inn penger. Slik viser vi at vi verdsetter ungdommenes engasjement og solidaritetsønske.

Mer fra: Debatt