Debatt

Pasientens helsetjeneste, Høie?

Helseministeren vil skape «pasientens helsetjeneste». Det må bety at endringene han går inn for, har som mål å gjøre pasientens utbytte av kontakt med helsetjenesten bedre enn i dag.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Ett av Høies forslag er å samle nåværende Ullevål sykehus (US) og Rikshospitalet (RH) i et nytt storsykehus på RHs tomt på Gaustad. Prislappen er ukjent, men man snakker om minst 30 milliarder kroner. Samtidig vil sengetallet ved det nye sykehuset bli atskillig lavere enn summen av senger ved US og RH i dag. Det ryktes også at viktige støtteavdelinger vil få sine arealer meget sterkt beskåret.

Det er åpenbart at den gjennomsnittlige liggetiden for pasienter i det nye sykehuset blir vesentlig kortere enn i dag, for antallet innbyggere i Oslo vil ikke avta i årene som kommer. Dette skal visstnok kompenseres ved at Oslo kommune skal opprette nye institusjoner som skal avlaste det nye sykehuset før og etter pasientens sykehusopphold, men hva slags institusjoner det her er snakk om, har ikke Høie sagt noe om. Oslo kommune har også sagt at man ikke vil kunne tilby det antallet senger Høie har forutsatt.

Å flytte US’ funksjoner til Gaustad vil innebære langt mer enn en vanlig kontorflytting. Det handler om å fusjonere 2 medisinske miljøer som har fått utvikle seg separat i snart 150 år. Alle som har vært involvert i fusjoner, vet at slike prosesser er meget krevende. Det handler om å endre kulturer, endre måter å tenke på og samhandle på, og slikt betyr svære utfordringer for personalet. Selv har jeg vært med på å fusjonere Oslos 2 store blodbanker. Det var en mikroskopisk prosess i forhold til å fusjonere US og RH, men prosessen tok 5 år å planlegge og 5 år å gjennomføre til en veldrevet, ny institusjon. Man kan trygt regne med at å få det nye storsykehuset til å fungere optimalt, vil kreve minst en generasjon.

Selv om det nye sykehuset vil være teknisk oppdatert, er det de ansatte som er sykehusets viktigste ressurs. De vil få det trangere enn i dag, og de vil måtte løpe enda fortere for å oppfylle forventningene om kortere liggetid. Vil det gi endring i retning «pasientens helsetjeneste», Høie?

Et gammelt jungelordtak sier: «Heisene står i de høyeste slott». Det nye sykehuset planlegges visstnok med høyblokker på 16 (reelt 19) etasjer. Den interne logistikken i et slikt sykehus vil være enormt krevende og sårbar. Det samme vil gjelde transport til og fra sykehuset. Og den trange tomta på Gaustad har knapt plass til nødvendig parkering for pasienter og besøkende. Igjen: er dette endringer i retning av «pasientens helsetjeneste», Høie?

Et annet, gammelt jungelordtak sier: «Vend i tide, det er ingen skam å snu!» Det bør du lytte til, Høie. For det er ikke pasientens helsetjeneste du prøver å bygge nå, det er byråkratenes luftslott. Tror du ikke på meg, kan du ta en tur til skandalesykehuset på Kalnes i Østfold. Eller til AHUS, som ble fullstendig sprengt da Aker ble lagt ned. En bedre og billigere løsning er å la US utvikle seg til et enda bedre akuttsykehus med traumefunksjonen i sentrum, og RH til hele landets spesialsykehus for sjeldne og særlig krevende tilfeller. US og RH kan dele på mange støttefunksjoner, som blodbank, mikrobiologi og medisinsk biokjemi, men hoveddelen av sykehusene bør forbli der de er i dag. Det er best for pasientene, og det er billigst for samfunnet.

Mer fra: Debatt