Debatt

Bokblodbadet

Med pistol mot hodet, hvilken ville du lest?

Bilde 1 av 2
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er høst, det er boktid. Særlig for politikere har det vært populært i det siste å skrive bøker. KrFs Knut Arild Hareide var første ute da han skrev boka som starta alt rabalderet. «Det som betyr noe», het den. Der han nesten var tydelig på hva han ville. Budskapet er noe skjerpa de siste ukene.

Denne uka kom Sylvi Listhaugs unike samling dødpunkter, og til uka allerede kommer Per Sandbergs «Fremmede makter har flyttet inn», om sommerens store kjærlighetshistorie. Hvilken hadde du lest hvis du måtte lese én? Det måtte faktisk pistol til for at jeg skulle lest noen av dem. Disse, derimot, kunne jeg tenke meg å lese denne høsten:

Kjell Ingolf Ropstads «Kunsten å bakstikke – fra Brutus til Løvebakken» står høyt på ønskelista. En praktisk håndbok i knivbruk kombinert med historiske tilbakeblikk. Fra forlaget: «Bør leses av alle som er glad i knivbruk bakfra på jakt, i hjemmet eller i politikken». Siv Jensens to høsttitler kan også bli interessant lektyre. «Slik innreder du hytta på 1-2-3» er jeg nok mindre interessert i enn privat-økonomihåndboka «Snylt på en milliardær – slik får du krona til å strekke lenger». Alle trenger gode tips på dette feltet, og hun er tross alt finansminister.

Les også: «Jeg har respekt for KrFs interne prosesser», sa Erna Solberg og styrket kristendomsfaget i skolen

Nyttig vil sikkert også Mazyar Keshvaris ABC «Tur-retur Vanse – snarvei gjennom statens regulativ» bli. Kunnskap er makt, makt er penger.

Jeg hadde sett fram til Ola Elvestuen og Sveinung Rotevatns mimrebok om veien til makta «En veldig, veldig lang dags ferd mot natt – en glidning mot Høyre». En åpenhjertig bok om drømmer, BMW, sotede vinduer og skinnseter.

Jeg tror også Olaug Bollestads «Eit lite drap i Stavanger» vil være interessant. En kriminal-thriller lagt til Sørvestlandet der helten er en døvstum politiker som vil vel, men som ender opp i et eksistensielt drama.

En bok jeg absolutt vil lese, men holde kjeft om, er reisehåndboken «Riga på alle fire». Statsråd Bård Hoksrud tar leseren med på en fascinerende reise gjennom Riga og omegn. Kun postordre.

Rødts Bjørnar Moxnes’ selvbiografi «Fra Nordstrand til Stortinget. Den korte reisen», som beskriver sosialistlederens klassereise med Ljabrutrikken. Lenge imøtesett oppfølger til oppvekstboka «Vi i sveitservilla».

Les også: «Fjellhytter kan du nå få med tilgang til småbåthavn»

Oljelobbyist og eks-politiker Karl-Erik Schjøtt Pedersens selvhjelpsbok «Slik lever du med deg selv» myntet på alle de av oss som tvinges til tjeneste i strid med alt man har stått for gjennom et langt liv.

Skolesjefen i Oslo Astrid Søgnen har lenge vært i hardt vær, og mange med meg ser nok fram til den utleverende, åpenhjertige selvbiografien «I did it my way (og litt Clemets)».

Men for å holde oss til politikken, det er grunn også til å se fram mot Jonas Gahr Støres «Miraklenes tid er nå – slik jeg leser bibelen», om hans tid som misjonær i Vest-Afrika.

Erna Solbergs «Minner fra Bergen domkirke» kommer også beleilig (forleggeri er et fag!). Må leses. Dessverre er den bebudede diktsamlingen Solberg er redaktør for, «Jeg ville brukt akkurat de ordene», utsatt.

Sist, men slett ikke minst, ser jeg fram til å lese Trond Giskes «Sjekketips. Slik gjør du det – nå» (Injurius Forlag).

###

Mer fra: Debatt