Debatt

Mer skatt, bedre tenner

At tannproblemer ikke er likestilt med øvrige helseproblemer framstår som uforståelig.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Tannhelse burde bli del av helsetilbudet, på lik linje med andre helsetjenester. Det mener ni av ti av de spurte i en meningsmåling gjennomført av Opinion for FriFagbevegelse og Dagsavisen. 94,4 prosent av Rødt og Arbeiderpartiets velgere vil ha tannhelse som del av det offentlige helsetilbudet. 83 prosent av Høyre-velgerne er enige. Så hva venter vi på?

Tannhelse: Feil at det største sosiale gapet i Norge skal være munnen

At tannproblemer ikke er likestilt med øvrige helseproblemer framstår som uforståelig. Tannhelse er blitt omtalt som hullet i velferdsstaten. Resultatet av frykten for en skyhøy tannlegeregning er at mange velger å la være å gå til tannlegen. Tanngarden blir en pekepinn på folks økonomi.

«Det burde jo ikke koste mer enn å gå til legen. Jeg kan ikke skjønne hvilken gluping som fant på at det skal være forskjell på det», sa Mette Helen Falk Sivertsen (44) i et intervju som sto på trykk i Dagsavisen mandag. Sivertsen sliter med betennelser i munnen og tygger på gommen fordi hun mangler elleve tenner. Hun er blant de mange som har utsatt eller latt være å gå til tannlegen på grunn av dårlig økonomi.

Dette gjelder hver tredje spurte i Oponions spørreundersøkelse, som dessuten viser at det er god oppslutning om å øke skattene for at tannhelse skal bli del av det offentlige helsetilbudet. Dette er signaler som politikerne bør ta på alvor.

Da helseminister Bent Høie (H) foreslo å kutte i støtten til tannregulering var reaksjonene sterke fra mange hold. Regjeringen valgte dermed å utsette avgjørelsen, og det varslede kuttet kom ikke i statsbudsjettet.

Usosiale kutt: Hvor fine tenner skal du ha?

Det vil bli svært kostbart å sikre helt gratis tannlegehjelp til alle. Men å inkludere tannhelse i det offentlige helsetilbudet, vil være en god investering, og et steg på vei til å bekjempe ulikhetene som koster samfunnet vårt altfor mye. Dette bør være en politisk vinnersak.

Det skal ikke være skamfullt å smile.

Mer fra: Debatt