Debatt

Gi oss grønne skoger

Uten grønne skoger blir det heller ikke gull. Det glemmer regjeringen når de setter kortsiktig profitt over klodens bæreevne.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Denne uken fikk vi dystre nyheter fra FNs klimapanel. Det vil bli vanskeligere enn antatt å holde temperaturstigningen under 1,5 grader – og mislykkes vi, kan konsekvensene bli fatale.

Regjeringens svar er å planlegge for oljevirksomhet i Norge fram til 2070. Statsbudsjettet for 2019 bevilger penger til å lete etter enda mer olje som vi ikke kan utvinne uten at klimamålene ryker. Dessuten videreføres skattefordelene for oljeindustrien.

«Alle gode tiltak for å kutte i utslippene er nødvendige», sa Karl Eirik Schjøtt-Pedersen etter framleggingen av statsbudsjettet for 2019. Likevel utelukker han kutt i norsk oljeproduksjon som et slikt tiltak, selv om bruken av denne bidrar til 10 ganger mer utslipp i utlandet enn Norge slipper ut totalt.

Kronargumentet til Schjøtt-Pedersen er at oljen gjør oss rike. Han glemmer å ta med i beregningen at klimaendringene kan rasere verdensøkonomien. Regjeringen i det som allerede er verdens rikeste land står overfor et valg mellom grønne skoger i all framtid eller enda mer gull på kort sikt.

Hverken mer norsk gass eller mer oljepenger kan holde oss under 1,5-gradersmålet. FN forteller oss at en massiv og umiddelbar grønn omstilling må til for å begrense de dramatiske klimaendringene. I lys av denne kunnskapen burde de fem siste årenes statsbudsjetter vært krisepakker for klimaet. Og regjeringens planer om oljevirksomhet gjennom mesteparten av dette århundret burde vært skrinlagt for lengst.

Unge blir mer bekymret for fremtiden, ifølge Ungdata-undersøkelsen. Det er ikke rart når politikerne sover mens klimaendringene står på trappene. For fremtidige generasjoners skyld bør vi bruke rikdommen vår på å løse klimaproblemene, ikke forsterke dem. Kun slik kan vi gi dem det de vil ha: grønne skoger og velferd for alle, alltid.

Mer fra: Debatt