Debatt

Vaksinasjon av alle barn

Det er nå på tide å tenke nytt rundt vaksinasjon, fordi et virus bryr seg lite om landegrenser.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Mange dødelige sykdommer, dem iblant meslinger, er i dag nesten ikke eksisterende. Men den siste tidens dramatiske utvikling av antall meslingstilfeller i våre naboland tilsier at det er behov for å intensivere vårt vaksinasjonsarbeid med mer målrettet innsats, og at det tas steg mot å gjøre vaksineringstilbudet mindre frivillig. Vaksinasjon av barn som et frivillig tilbud i kombinasjon med høy vaksinasjonsrate, skaper fort en oppfatning om at vaksinasjon ikke er å anse som et preventivt og livsnødig tiltak. Det er nå på tide å tenke nytt rundt vaksinasjon, fordi et virus bryr seg lite om landegrenser.

I flere sammenhengende år har WHO (World Health Organization) presentert flere studier som har vist til en betraktelig nedgang i antall tilfeller av meslinger verden over. Bare mellom 2010 og 2015, har vaksinasjonsarbeid mot meslinger reddet omtrent 17 millioner barneliv. Antall meslingtilfeller har falt med 84 % siden år 2000. Men den siste tidens negative trend bekymrer WHO. I fjor ble det registrert en økning på 300 % av meslingstilfeller i Europa sammenlignet med året før. Organisasjonen melder om at det ventes rekordhøyt tilfeller av meslinger i 2018, et tall som vil overgå tallet for de fire foregående årene sammenlagt. Med vårt hyppige reisemønster til og fra kontinentet, kan vi ikke være helt immune mot disse sykdommene. Derfor må vi ha som et mål om at alle skal være vaksinerte, slik at vi kan beskytte oss selv og dem som ikke kan vaksineres. Nylig ble et søskenpar fra Oslo smittet av meslinger etter å ha vært i utlandet, ingen av dem var vaksinert mot denne sykdommen.

Undertegnede og Oslo Arbeiderparti har derfor tatt initiativ og fremmet et forslag i Oslo bystyre om å intensivere vaksinasjonsarbeidet i hovedstaden, og søke opp mot nasjonale myndigheter for å få til en hjemmel for et prøveprosjekt i Oslo med obligatorisk barnevaksinasjon. Det sistnevnte er for enkelte vanskelig å svelge, ettersom individets frihet står sterkt i vårt samfunn. Derfor blir forslaget stemplet som «tvang» og en innblanding i folks private affære. Motstanderne må vite at obligatorisk barnevaksinasjon ikke er noe mer «tvang» enn et påbud om barnesete og bruk av bilbelte i bil, fordi det forhindrer tap av liv i trafikken. For å sikre full immunitet mot dødelige sykdommer, må det være rom for å diskutere og vurdere ulike tiltak. Ved å gå inn for et prøveprosjekt vil det berike oss med nyttig kunnskap og erfaring som kan bidra til å styrke vårt barnevaksinasjonsarbeid, og dernest opprettholde (hvis ikke øke) den høye vaksinasjonsraten i befolkningen.

Mer fra: Debatt