Debatt

Nå må Ap sikre kvinner rettshjelp

Fri rettshjelp er avgjørende for at alle borgere skal ha samme rettssikkerhet uavhengig av økonomi. I dag er det mange som ikke har råd til å føre saker for retten, og Venstre jobber derfor for å utvide ordningen med fri rettshjelp.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er først og fremst et offentlig ansvar å sørge for at vi ikke får klasseskiller i rettssystemet, men det er heldigvis også mange frivillige organisasjoner som bidrar til å tette hullene i det statlige systemet, slik som Jussbuss, Gatejuristen og Juridisk rådgivning for kvinner (JURK). Dette er organisasjoner som hjelper noen av de aller mest sårbare med juridisk rådgivning og hjelp. Derfor var det mange som var forundret over at det rødgrønne byrådet i Oslo kuttet i bevilgningen til JURK i sitt budsjett for 2019. Dette er en organisasjon som har spesialisert seg på å bistå kvinner, svært mange av dem ofre for diskriminering, vold og mishandling.

I fjor var det H+Frp-regjeringa som kuttet i dette viktige tiltaket, samt andre rettshjelpstiltak. Den gang var det Venstre som sørget for påplusning i budsjettforhandlingene, og sørget for å rette opp kuttet på 15 millioner samtidig som vi økte bevilgningen med fem millioner. I statsbudsjettet som akkurat er blitt lagt fram, får organisasjonen den samme (rekordstore) bevilgninga som i fjor, nemlig 4,5 mill. Dette viser at regjeringa etter Venstres inntreden ønsker å støtte opp under den jobben JURK gjør.

Arbeiderpartiet, som var svært kritiske til regjeringens kutt i fjor, kan ikke være bekjent av å kutte i et viktig rettsikkerhetstiltak som det JURK er. Særlig etter et år med metoo, der vi virkelig har fått fram hvor mange kvinner det er som er blitt utsatt for diskriminering, trakassering og vold, og der forhåpentligvis flere er blitt motivert til å varsle. Da kan det ikke være økonomi som avgjør om man får juridisk hjelp eller ikke, da er det viktig at vi har organisasjoner som JURK, som er spesifikt rettet mot kvinner og som har kompetanse på det feltet, som sikrer at denne muligheten er åpen for alle.

Jeg vil derfor oppfordre Raymond Johansen og byrådet for øvrig til å la seg inspirere av statsbudsjettet og rette opp det usosiale kuttet i Oslo-budsjettet. Venstre har nå gjort jobben nasjonalt med å sikre dette tilbudet økonomisk, nå forventer jeg at Ap gjør jobben lokalt!

Mer fra: Debatt