Debatt

Klimamysteriet

Vi snakker selvfølgelig om den gedigne elefanten i rommet som ble stående uten å si et eneste ord.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Dagsnytt 18 på NRK pleier å være et opplysende, interessant og journalistisk solid radioprogram. Vi er heldige her i Norge som har en statskanal der en hel time hver ettermiddag går med til å samle politiske aktører, forskere og synsere til å diskutere og belyse samfunnsaktuelle spørsmål.

Men onsdag skjedde noe merkelig i det lille studioet. Det viste seg at den viktigste gjesten ikke fikk et eneste spørsmål. Vi snakker selvfølgelig om den gedigne elefanten i rommet som ble stående uten å si et eneste ord mens landets nye oljeminister, Kjell-Børge Freiberg fra Frp, snakket om ekstremværet som har herjet landet i høst. Freiberg og de andre gjestene snakket og snakket om beredskap mot flom, kommunenes ansvar og forsikringsselskapenes utfordringer. Det varte og rakk. I nesten 20 minutter holdt de på, uten at programleder Espen Aas fant rom til å stille landets oljeminister det helt opplagte spørsmålet: Hva tenker han og regjeringen om den bakenforliggende årsaken til at disse klimaendringene rammer oss så hardt? Hvilke konsekvenser bør det ha å si for norsk olje- og gasspolitikk framover?

Det nærmeste vi kom var dette spørsmålet: «Må vi tenke på været, må vi tenke på klimautslippene? Det ligger jo også under deg?» undret Aas. «Ja, men det gjør vi jo også», sa oljeministeren. «Ja», istemte programlederen, før Freiberg konkluderte: «Absolutt». Og det var det. De tenker altså på været i regjeringen.

Ordvekslingen var et talende eksempel på den totale uviljen mot å se sammenhengen mellom olje- og gasspolitikken, de klimaendringene den fører til, og det ekstremværet vi får som følge av disse klimaendringene. Så lenge politikere får lov til å late som om konsekvensene av deres egen politikk skjer i et vakuum, er det lite håp om at de kommer til å fatte de dristige beslutningene som må til for å hindre en farlig oppvarming av klodens klima. Tirsdagens Dagsnytt 18-sending var en trist påminnelse om det.

Mer fra: Debatt