Debatt

Borgerlig innvandringskaos

Høyreregjeringen øker forskjellene, gir skattegaver til de rike og tar fra svake grupper. Der er politikken stødig. På innvandring råder derimot et salig kaos.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Frp og Venstre duellerer skarpt mot hverandre på NRK. De to partiene har henholdsvis statsråd og statssekretær i Justisdepartementet, men er uenige om 3000 kvoteflyktninger betyr flere eller færre enn i dag.

I Høyre vet man ikke hvilket ben man skal stå på. Derfor angriper man den enstemmige innstillingen fra Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg fra alle kanter. Asheim mener det er lite nytt, noe Høyre kunne ha støttet. Røe Isaksen skremmer med at innvandringen vil øke. Sist ute er Ove Trellevik, som prøver å belære oss om asylrett og internasjonal solidaritet (Dagsavisen 9/10). Det er synd å si det, men alle tar feil.

Arbeiderpartiet forsvarer asylretten og regjerer ikke med partier som tar lett på denne. Utvalget ønsker med flere tredjelandsavtaler å sikre en mer forutsigbar, human og rettferdig innvandring. Færre vil ta livsfarlige asylreiser, flere kan komme trygt som kvoteflyktninger via FNs rettferdige køsystem.

Der tredjelandsavtaler ikke er på plass, skal de som er individuelt forfulgt etter Flyktningkonvensjonen, få fulle rettigheter som i dag. De som ikke er individuelt forfulgt, men med rett på beskyttelse, vil få det med begrensede rettigheter. Slik praksis nå er i bl.a. Sverige. Til gjengjeld skal færre via asyl, gi flere via kvote. Vi vil aldri, som Høyre, regjere med partier som kjemper mot både kvoteflyktninger og bistand.

Trellevik liker ikke Ap-utvalgets forslag om en solidaritetspott på 5 mrd. kroner til nærområdene. Han bør lese seg opp på den nye tenkningen til Collier og Betts, med Jordan som eksempel. Syriske flyktninger får jobb og framtidshåp, på en måte som også gagner jordanerne. Ja, noe av pengene må komme ved omprioriteringer i bistandsbudsjettet, ikke alle poster er like effektive i dag. Da trengs en regjering som kan bistand, og bryr seg. Ikke lar det gå over fire år før man finner ut at feltet trenger egen statsråd. Eller i hvert budsjettforslag legger seg flere hundre millioner under énprosentmålet.

Trelleviks påstand om utenlandske koranskoler er fullstendig feil. Ingen slike skal godkjennes for våre barn. Tvert imot har utvalget foreslått sanksjonsmuligheter mot foreldre som holder barna borte fra den norske skolen. Den skal være den beste – for alle.

Mer fra: Debatt