Debatt

Gratis for de mange, ikke for de få

Det rødgrønne byrådet ruller nå ut den viktigste barnereformen siden barnehageløftet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Når de aller minste barna går inn skoleportene i byen vår for første gang neste år så starter de ikke bare i 1. klasse, de starter også på aktivitetsskolen (AKS). SV har nå sørget for at den er gratis på alle skoler i Oslo fra og med neste høst.

Tøyen skole var blant de første skolene som fikk gratis AKS da SV og det daværende byrådet sikret flertall for Tøyenløftet i 2013, og effekten kom raskt. Deltakelsen økte fra 27 % til 100 % på få år. I dag er aktivitetsskolen på Tøyen et fyrtårn for fremtidens aktivitetsskole med høy kvalitet og utbredt samarbeid med Kulturskolen og Tøyen sportsklubb. På aktivitetsskolen utvikler barna språk og sosiale ferdigheter, vennskap på tvers av økonomisk og kulturell bakgrunn, og den styrker læringen.

Suksessen fra Tøyen skole rulles nå ut i hele byen. I Oslo er det i skrivende stund 9500 barn på 69 skoler som får gratis aktivitetsskole, etter skoletid, 12 timer i uken. Byrådet la denne uken frem sitt forslag til Oslo-budsjett for 2019, der alle 1. klassinger i hele Oslo vil få gratis tilbud neste år. Da vil tilbudet omfatte 15.500 barn på alle de drøyt 100 skolene i byen.

Dette er Oslo og SVs store barnereform, men hvorfor er den så viktig? Fordi den er bra for barna, fordi skolen skal være gratis og fordi det er bra for familiene.

La oss starte med det viktigste først: Gratis aktivitetsskole er bra for barna fordi det skaper sosiale fellesskap der alle er med. Rektor på Rommen skole har beskrevet hvordan flertallet av barna før måtte gå hjem etter siste time, mens de nå får beholde barna på skolen lenger. Barna får leke med vennene sine, være sosiale og de får en sterkere tilknytning til skolen. Gjennom leken får barna viktig språktrening og lærer mer.

For det andre bør skolen være gratis for alle barn. Aktivitetsskolen er en naturlig forlengelse av skoledagen. Den er på skolen, den er på dagtid og den er for skolebarna. Da bør den også være gratis, slik at alle barn har samme muligheter - uavhengig av foreldrenes inntekt. Vi startet reformen i de bydelene i Oslo øst og sør der deltakelsen var lavest. Nå utvider vi den til bydelene i vest, fordi Oslo skal være én by der barn har samme muligheter uavhengig av hvor de vokser opp. Det handler om rettferdighet.

For det tredje er aktivitetsskolen bra for familiene, og familienes økonomi. De minste barna slutter tidlig på skolen, og med aktivitetsskole kan foreldre jobbe vanlig arbeidsdag før de må hente. Barnefamilier er overrepresentert på fattigdomsstatistikken og gratis aktivitetsskole betyr også mye for familieøkonomien. Aktivitetsskolen koster over 22.000 kr i året – per barn.

Den politiske høyresiden i Oslo er mot gratis AKS. De blå partiene vil erstatte gratisordningen med en inntektsprøvd ordning. Dette er problematisk på flere måter. Slike ordninger skaper fattigdomsfeller ved at de stikker kjepper i hjulene for familier som ønsker å jobbe seg ut av fattigdom. For når inntekten øker risikerer de å miste gratistilbudet. Dessuten bidrar slike ordninger til mer byråkrati, noe høyresiden sier de er imot. Videre er behovsprøving uverdig og ineffektivt. Det tvinger familier til masse papirarbeid for å bevise at de er fattige nok, og vi vet av erfaring fra behovsprøving av gratis barnehage at mange som har krav på det ikke benytter seg av det.

SV har kjempet hardt for dette fordi gratis AKS er god fordelingspolitikk. Ved å gjøre ordningen gratis, når vi de som trenger det. Og nå er vi snart i mål.

Mer fra: Debatt