Debatt

Rødgrønn høst

Gjennomsnittet av de nasjonale meningsmålingene i september viser et solid rødgrønt flertall på Stortinget.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Beregninger fra Poll of polls gir den rødgrønne siden 90 mandater mot 79 for de borgerlige partiene. Det skyldes at både KrF og Venstre ligger under sperregrensen på 4 prosent for utjevningsmandater til Stortinget.

Statsminister Erna Solbergs regjering har dermed fått en trist åpning på Stortingets høstsesjon som starter med at Kongen leser trontalen tirsdag. Regjeringen har ikke bare mistet flertallet blant velgerne i det året som har gått siden stortingsvalget. Hvis KrF følger rådet fra partileder Knut Arild Hareide om å bytte side, har regjeringen også mistet flertallet i Stortinget.

Det ligger ikke an til å bli statsminister Erna Solbergs beste politiske høst. Det kan bli Ap-leder Jonas Gahr Støre og ikke Erna Solberg som holder nyttårstalen denne gangen.

Regjeringen går ikke automatisk av fordi KrF eventuelt bytter side. Den må bli felt av det nye flertallet på Stortinget. KrF skal bestemme seg for valg av politisk side på landsmøtet 2. november. Det er tidsnok til å felle regjeringen på forslaget til statsbudsjett for neste år. En ny regjering Støre vil da måtte legge fram et tilleggsbudsjett for Stortinget før jul.

Erna Solbergs parti er heller ikke størst på meningsmålingene. På gjennomsnittet i september får Ap 26,5 prosent og Høyre 26,2 prosent. Begge partier har økt litt sammenlignet med gjennomsnittet i august. Også Frp har gått litt fram. Sp går noe ned i september. Det samme gjør SV. Aps framgang har tydeligvis gått ut over SVs oppslutning. Rødt holder seg over sperregrensen med 4,6 prosent. MDG er under med svake 2,8 prosent. Det er også Venstre med 3,4 prosent i september. Venstres regjeringsdeltakelse ser ut til å kunne bli en velgerfiasko.

For KrF er situasjonen dramatisk. KrFs 3,5 prosent er det laveste gjennomsnittet Poll of polls har målt for KrF siden disse målingene startet i 2008. KrFs problem er lav lojalitet blant velgerne. Den er i september 60 prosent mot 70 prosent i første halvår. Det betyr at fire av ti KrF-velgere fra fjorårets valg enten har satt seg på gjerdet eller har gått til andre partier. Høyre er det partiet som har forsynt seg mest av tidligere KrF-velgere.

KrF står på kanten av stupet. Partiet må gjøre noe dramatisk for å styre unna avgrunnen. Partileder Knut Arild Hareides forslag om gå mot Sp og Ap kan være redningen. Partiet trenger desperat nye og yngre velgere. Velger KrFs landsmøte å lytte til det gamle grunnfjellet om å regjere sammen med Frp, tror jeg alt håp er ute for KrF. Det finnes neppe mange velgere som ønsker seg et nytt høyreparti. Det er nok av dem fra før.

Mer fra: Debatt