Debatt

VM Qatar: Når sjefen boikotter

Lise Klaveness er fersk direktør for elitefotballen i Norge, men vil ikke reise til VM i Qatar. Flott!

Bilde 1 av 4
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Men holder den argumentasjonen vann? En del av Klaveness' nye jobb er å legge til rette for at Norge ikke bare kvalifiserer seg, men helst også presterer i fotball-VM som starter på det merkelige tidspunktet november 2022.

Litt bakgrunn: Klaveness sendte ut en støttende twittermelding som respons på en kronikk Magnus Forsberg skrev i Dagsavisen 2. mars med tittelen: «Dødslekene i Qatar». Han oppfordret Norges Fotballforbund til å trekke seg fra kvalifiseringen til mesterskapet. Det vil neppe skje. Klaveness skrev at hun vil holde seg hjemme fra VM og oppfordret andre fotballkommentatorer til å gjøre det samme. Til nå har kun fotballtidsskriftet Josimar flagget at de ikke vil dekke VM i 2022.

Les kronikken her: Dødslekene i Qatar

Da Klaveness sendte sin melding i mars ante hun ikke at hun få måneder senere skulle få ansvaret for toppfotballen i Norge, inkludert landslagene. Men da Aftenposten fulgte opp med det naturlige spørsmålet da hun begynte i jobben i forrige uke, var svaret klart: – Jeg kommer aldri til å si at jeg støtter at VM blir spilt i Qatar, men min jobb som elitedirektør er at vi presterer sportslig. Det er ikke sånn at jeg ikke vil at laget kvalifiserer seg til VM. Men om jeg kommer til å dra til Qatar? Neppe, sa Klaveness på sin første dag i den nye jobben.

Alle ser hvilken fascinerende posisjon hun kommer i. Men det er fullt mulig å skille mellom oppfatninger privat og hva man må gjøre profesjonelt. Vi og mange andre har etterlyst kraftigere stemmer i norsk idrett som flagger standpunkt i alle de etiske gråsonene internasjonal idrett har beveget seg inn i. Skandaletildelingen av VM til Qatar i 2022 har blitt møtt med vantro siden det utrolige skjedde på FIFA-kongressen i 2010. Det har vært tid nok til å endre på valget, men det har aldri skjedd. Og det vil antagelig bli mer drama rundt dette mesterskapet som har finalen på fjerde søndag i advent. Ikke minst blir det spennende å se hva nabolandet Saudi-Arabia kan stelle i stand.

Nå er innspurten av anleggsbyggingen i gang, en helt ny by nord for hovedstaden Doha bygges opp og nå kommer Amnesty International med enda en rapport som avdekker nye brudd på menneskerettighetene. Myndighetene i Qatar har i ly av kritikken de siste årene fått til moderate lovendringer som har lettet noe på forholdene. Men fortsatt er dødstallene høye. Jeg har selv besøkt en av arbeidsleirene, Labor City, men der intervjuavtalene ble styrt og regissert av VM-arrangøren. Uavhengig journalistkkk er utfordrende å få til.

Hva hvis landslagssjefen hadde samme holdning som Lise Klaveness? Vi vet ikke om Lars Lagerbäck fortsatt er i posisjon da. Da er svaret enkelt: Han (eller hun) måtte reist, men kunne framsatt sin kritikk mens hans var der. Det ville også blitt lagt merke til.

Qatar er verdens rikeste land ut fra parametere om rikdom pr. innbygger. Den norske handlingsregelen har aldri vært noe tema der. Her skal oljekronene brukes på verdens flotteste fotballarenaer i et land som er på størrelse med Vestforld fylke. Lise Klaveness følger sin egen handlingsregel: Si ifra. Og det bør hun få støtte for.

Mer fra: Debatt