Debatt

Helseskadelig boligplanlegging

MDG er både for og imot at innbyggere skal bo i helseskadelige områder. Nå må de bestemme seg.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I leserinnlegget «MDG er for bompenger i Oslo, og vi er ikke redde for å si det» i Dagbladet 12. september skriver leder for MDG Oslo Einar Wilhelmsen hvordan bom og bompenger er med på å bidra for å skape en renere luft i Oslo. Wilhelmsen skriver også følgende: «Da vi tok over var det 200.000 mennesker som bodde i områder med farlig høy luftforurensning, og de som rammest hardest er de med dårligst råd. Sammenlikner man Oslo-kart over områder med høyest barnefattigdom og dårligst luft, er de overlappende. Miljøproblemene rammer de som ikke har råd til å flytte bort fra problemet».

I forslaget til kommuneplan legges det opp til massiv boligbygging i helseskadelige områder. Dette er områder som i dag er definert som røde soner på grunn av for høy støy og/eller luftforurensning. Ekspertene fraråder boligbygging her basert på god dokumentasjon over de helsemessige konsekvensene. Spesielt barn, eldre, syke og gravide er mest utsatt for sykdom og Folkehelseinstituttet (2016) anslår at 185 Oslo-innbyggere dør årlig for tidlig på grunn av svevestøv.

Dersom politikerne likevel vil bygge i røde soner, vil støyen og medfølgende byggekrav gjøre at det ikke bygges gode uteområder og et godt bomiljø. Utbyggere må bruke kreative løsninger for å redusere støy, noe som gir færre vinduer, mindre lys, færre luftemuligheter og uterom med dårlig kvalitet. Og selv med dramatiske tiltak mot støyen, så vil ikke luften bli noe renere av den grunn.

Noen eksempler på slike områder er Ryen/Manglerud, Skøyen, Smestad og Lindeberg. Dette er også områder som ligger tett på svært trafikkerte veier og er pekt ut som utviklingsområder. Likevel mener Plan og Bygningsetaten at det er forsvarlig å bygge boliger i helseskadelige områder og argumenter med at det er en miljømessig gevinst å legge boliger i kollektive knutepunkter.

I retningslinjer for arealplanlegging fra Miljødirektoratet står det følgende: «I rød sone bør kommunen derfor ikke tillate etablering av boliger, sykehus, pleieinstitusjoner, fritidsboliger, skoler og barnehager». Statens vegvesen hadde følgende innspill allerede i 2015 gjeldende Ryensvingen; «Området er svært forurenset både med støy og luftforurensning. (...) anser at det vil være konfliktfylt å regulere barnehage og boliger på disse eiendommene».

Til tross for dette jobber Plan- og bygningsetaten med å få akkurat dette området på Ryen omregulert til 600 boliger og barnehage. Det er vanskelig å forstå at dette vil gi noen helsemessig gevinst.

Til tross for vedtak om konsekvensutredelse, tilbakemeldinger fra oss innbyggere og advarsler fra Statens vegvesen, ser vi at det er fortsatt høy aktivitet mellom utbygger og Plan- og bygningsetaten uten at innbyggernes hensyn og innspill er ivaretatt. For området på Ryen er byråd Hanna Markussen (MDG) sin uttalelse grunnlaget for at fremdriften opprettholdes: «Reguleringsforslag som vil kunne bidra til å fremskynde en bymessig utvikling i påvente av E6 Manglerudprosjektet og som ikke er til hinder for fremtidig kommunal planlegging, bør etter min mening kunne behandles og fremmes.»

Basert på MDGs innsats for å bedre luft- og støyforurensingen i Oslo, er det underlig at samme parti støtter massiv boligbygging i røde soner. Hvis partiet virkelig mener at ingen i Oslo skal bo i helseskadelige områder, må boligplanleggingen her stoppes. Først etter at nødvendige tiltak er iverksatt og nøytrale målinger friskmelder områdene, kan boligutvikling vurderes.

For hvis det ikke bygges til det beste for nye og eksisterende innbyggere, hvem bygges det for da?

Mer fra: Debatt