Debatt

Vi trenger flere sykepleiere

Samiske syke og eldre, som alle andre, skal få den pleien og omsorgen de trenger. Da må vi utdanne nok sykepleiere. Og vi må ha sykepleierutdanninger som vektlegger samiske emner, kultur og språk.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Jeg er derfor positiv til at Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet (UiT), Samisk høgskole og Sametinget har tatt initiativ til, og fått utredet, muligheten for en samisk sykepleierutdanning som kan tilbys ved høgskolen i Kautokeino.

UiT har i mange år hatt ønske om å kunne etablere en sykepleierutdanning i Alta. I Revidert nasjonalbudsjett i mai i år ble det bevilget midler til å kunne etablere denne utdanningen, og jeg er glad for at dette har kommet på plass. Denne satsingen kan ikke settes opp mot en eventuell satsing på sykepleierutdanning i Kautokeino – dette er to ulike satsinger. Det er ikke slik at pengene som går til de nye studieplassene i Alta tas fra penger som har blitt lovet til sykepleierutdanningen i Kautokeino, slik Sylvi Jane Husebye hevder i et innlegg i Dagsavisen 11. september. Jeg har ikke gitt slike signaler, verken til UiT, Samisk høgskole eller andre.

Kunnskapsdepartementet har nylig vært i kontakt med UiT om etablering av sykepleierutdanning i Kautokeino og de bekrefter at de har et sterkt ønske om også å få realisert denne. Jeg vil vurdere dette i kommende budsjettrunder.

Mer fra: Debatt