Debatt

Adas splittelse

Ada Hegerberg skaper bølger hos tidligere lagvenninner og norske fans. Norges kvinnelige Zlatan?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«Prata för tusan om de spelare som har utfört det här». Hjertesukket kom fra Sveriges landslagssjef Janne Andersson etter at laget hans hadde kvalifisert seg for fotball-VM. Uten Zlatan Ibrahimovic på laget. Men journalistene ville vite om Zlatan ville være aktuell for VM-troppen.

I VM i Russland slo det svenske laget «uten personligheter» seg helt fram til kvartfinale etter å ha vunnet sin pulje. Fortsatt uten Zlatan.

Nå er fotballjentene klare for VM neste år etter en oppsiktsvekkende seier over Nederland. Uten Ada Hegerberg på laget. Hun var heller ikke med på kvalifiseringen. Hun sa nei til mer landslagsspill etter EM i fjor der det ble null scoringer og null poeng. Hun framsto like svak som resten av det norske laget.

Da det ble meldt denne uka at hun hadde slettet mange av sine landslagsvenninner fra sosiale medier, fikk hun svar så det holdt. «Høy på seg sjøl», «bedre uten Ada», «noen setter seg over laget», var noen av ytringene, mens andre støttet henne. Hvem hun har som venner på Facebook eller Twitter har ikke omverdenen noe med.

Men som svært aktiv bruker av sosiale medier følger hun godt med. Og bruddet med Norge er definitivt, antakelig så lenge Martin Sjögren er landslagssjef. Og der blir det ingen endring med det første. Sjögren har ledet Norge gjennom en vrien kvalifisering. Det er Caroline Graham Hansen og kanskje Adas barndomsvenninne (som hun også har slettet), Guro Reiten, som kan bli Norges frontfigurer i VM i Frankrike neste sommer. Der VM-finalen for sikkerhets skyld spilles på Ada Hegerbergs hjemmebane i Lyon.

Både landslagsspillerne, Ada Hegerberg og alle oss andre bør slå oss til ro med at neste års VM spilles med de norske jentene som har sendt oss dit. Å overtale spillere som ikke har lyst, har ingen hensikt. Og det er ganske opplagt at landslagsmiljøet ikke er særlig klare for forsoning. Et brudd er et brudd. Og landslagstreneren vil ikke ta kontakt. I går spilte Hegerberg mesterliga mot Avaldsnes og hun vil ikke si noen ting om landslaget.

Påtroppende toppfotballsjef Lise Klaveness har kanskje et håp om å megle. Hun bør snakke med landslagsspillerne først. Hva gjør at de kan prestere i VM neste år? Det er det viktigste nå.

Mer fra: Debatt