Debatt

Hindres av Gutteklubben Grei

I kjølvannet av at Berit Svendsen forlot sin lederjobb i Telenor tirsdag, har debatten om kjønnsbalanse i næringslivet nok en gang blusset opp.

Likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) kom raskt på banen etter Svendsens Telenor-exit. Hun forventer mer av Telenor.
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

På tross av at Norge er et land der likestilling er ansett som viktig, og der kjønnsbalansen i flere sektorer er på rett vei, er ni av ti administrerende direktører i næringslivet menn. Det viser Topplederbarometeret fra Core, som ble offentliggjort tidligere i år.

I Lederskapsundersøkelsen fra 2015 svarer 75 prosent av toppledere i norsk samfunnsliv at den skjeve kjønnsbalansen handler om at for mye av rekrutteringen skjer gjennom uformelle nettverk. «Gutteklubben Grei» holder sammen, ansetter hverandre, og tar beslutninger i fellesskap, utenom formelle møter. Det gjør det vanskelig for kvinner å komme seg helt til topps i selskapene. Selv om det iverksettes tiltak for å høyne kompetansen hos kvinner, blokkeres kvinnene mot å nå helt til topps.

Likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) kom raskt på banen etter Svendsens Telenor-exit. Hun forventer mer av Telenor. Det gjør hun også av hele næringslivet, har hun uttalt. Helleland ble imidlertid svar skyldig da hun på NRKs Politisk kvarter onsdag ble utfordret på regjeringens holdning til kjønnskvotering i utdanningene. På NTNUs utdanning innen industriell økonomi har kvinneandelen falt dramatisk etter at kjønnspoengene til kvinner ble fjernet. Regjeringen kan ikke både ønske å fjerne offensive tiltak for kjønnsbalanse og samtidig bli skuffet over manglende rekruttering av kvinner.

For å sikre flere kvinner i toppjobber i næringslivet, trengs både tiltak innen utdanningene, og en reell holdningsendring blant toppene i selskapene. Flere mannlige ledere må være langt mer åpne for å avgi makt. Likestilling må ikke være noe selskapene smykker seg med i rapporter. Det må være viktig for topplederne personlig å jobbe med. Her har næringslivet en stor og nødvendig snuoperasjon foran seg, og den aller største utfordringen er at det må komme innenfra. De må faktisk ønske det.