Debatt

Republikaner i teori, gratulant i praksis

Dagsavisen, eller Arbeiderbladet som vi en gang het, har aldri vært noen tilhenger av monarkiet, men bryllupet til Harald og Sonja markerte en endring fra aktiv motstander til republikansk gratulant.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

50 år senere, i anledning feiringen av kongeparets gullbryllup, dukket jeg ned i avisarkivene for å se på våre omtaler av de kongelige vielser. I kveldsutgaven på bryllupsdagen 21. mars 1929 omtalte Arbeiderbladet vielsen av kronprins Olav og svenske prinsesse Märtha med sterk sarkasme. Et bilde bar tittelen «Prinsesse Märtha kjører i sin Citroën» uten videre forklaring, og ved siden av fulgte en tekst under tittelen «Ekteskap er inngått»:

«Ekteskap blev i dag inngått av kronprins Olav og prinsesse Märtha. Været var idag grått og surt. I anledning denne meget celebre begivenhet har naturligvis store menneskemasser vært på benene; prinsebryllup gir jo borgerskapet anledning til å utfolde stor stas, og tilværelsen er jo ikke rikere på farver enn at noen hver går ut en sån dag for å se på optoget og dekorasjonene. Et karneval som det man hvert år pleier å lage på sydligere breddegrader, vilde ganske sikkert ha virket på samme måte. Folk vilde stå i kø da også og more sig – kongelig! Vielsen som foregikk i Vår frelsers kirke, blev foretatt av biskop Lunde. Langs gatene hvor paret og følget kjørte, var det naturligvis sort av folk. Kl. 1 var det salutt fra Akershus og ikveld reiser ekteparet sydpå. Snipp, snapp, snute.»

Da Olavs sønn giftet seg 29. august 1968, hadde han kjempet for å få gifte seg med en kvinne av folket. Det ga sympati hos Arbeiderbladets redaktører. Det samme gjorde også folkets, altså lesernes, store engasjement. Og man var nok også preget av at arbeiderbevegelsens syn på kongehuset gikk fra forakt til respekt under krigen. Førstesidens hovedoppslag var nå et bilde av Harald og Sonja, og på innside var det både reportasjer og fire hele sider med bildeekstra under tittelen «Sus av historie og romantikk». Utvilsomt en stor kontrast til redaktør Martin Tranmæls lite forsonende ord 39 år tidligere.

Denne uka var Oslo igjen festkledt for å hylle Harald og Sonja, og det bringer meg tilbake til en setning fra reportasjen fra 1929: «Et karneval som det man hvert år pleier å lage på sydligere breddegrader, vilde ganske sikkert ha virket på samme måte». Tja, selv om jeg er republikaner i teorien, må jeg innrømme at jeg i praksis er mer bekvem med vår 81 år gamle konge og hans ofte inkluderende nyttårstaler enn det sirkuset en 72 år gammel folkevalgt amerikansk president daglig steller i stand på twitter. Gratulerer med gullbryllupet og god fredag!

Mer fra: Debatt