Debatt

Latter og terror

Det aller tristeste øyeblikket under Stortingets høring om terrorsikkerhet var fylt av latter.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Nesten alle som deltok på Stortingets høring om objektsikring mandag, skjønte det dype alvoret i saken. Enten det var statsminister Erna Solberg (H), komitéleder Dag Terje Andersen (Ap), politidirektøren, forsvarssjefen eller kontrollkomiteens klart skarpeste utspørrer, Torgeir Knag Fylkesnes (SV): Det var ingen tvil om at de var seg bevisst bakteppet: Dette handler om myndighetenes manglende evne til å beskytte landets befolkning mot terror, sabotasje og krigshandlinger.

22. juli, da ungdommer ble skutt rett ned i nesten én og en halv time, mens politiet begikk tabbe etter tabbe, ligger som en blytung sky over all politisk diskusjon i Norge som handler om beredskap, sikkerhet, terror og ekstremisme. Det er en mørk selvfølge som man skal være særdeles avstumpet for ikke å ta inn over seg. Dette handler om det politiske ansvaret for å hindre at vi skal oppleve én gang til at uskyldige og forsvarsløse medmennesker blir lemlestet og drept fordi myndighetene ikke har passet godt nok på.

Men, da mandagens høring startet opp igjen etter lunsjpausen, runget det lystig latter i Høringssal 1. De to tidligere statsrådene Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen (begge Frp) spøkte, skrattet og tøysa med at de var et pent par, men at de håpet ingen satte ut noen rykter. På den andre siden av rommet, blant kontrollkomiteens medlemmer, satt partifellene Ulf Leirstein, som er tilgitt etter at han sendte hardporno til en tenåring og Mazyar Keshvari, som aldri opplevde noen konsekvenser av at han drapstruet en NRK-journalist. De lo lystig med. «La det bli i dette rommet», spøkte Leirstein.

Listhaug og Amundsen tok en smilende selfie. Deretter fikk de en hel time til å gå uten å svare skikkelig på et eneste spørsmål fra komiteens medlemmer. Det gjorde de ved å pukke på det samme poenget igjen og igjen og ved å skryte uhemmet av egen innsats. Høylytt og insisterende. Listhaug ba om forståelse for at hun ikke hadde fått med seg et viktig møte i eget departement fordi hun hadde vært opptatt med striden rundt Facebook-innlegget som til slutt felte henne. Amundsen mente at de rødgrønne partiene, altså opposisjonen, måtte ta skylda for regjeringens sommel fordi de hadde stilt spørsmål om det nye beredskapssenteret.

Bildet av Listhaug og Amundsens selfie-fotografering rett før møtet settes og de skal høres om svikten i objektssikringen, er uendelig trist. Det gjør fysisk vondt å se at to av dem som har hatt det øverste ansvaret for vår sikkerhet, og som skal svare på alvorlig kritikk, tøyser seg inn i høringen på den måten.

Mange har stilt seg følgende spørsmål etter at Riksrevisjonen i to runder har kommet med rammende kritikk av regjeringens manglende innsats: Hva kommer denne svikten av? Flere teorier er blitt lansert. Kan det være at alle reformene innen politi, forsvar og fylker har skapt forvirring og ført oppmerksomheten bort fra beredskapen? Det ble avvist under høringen. Tvert imot hadde reformene ført til bedring, ble det hevdet. Kan det være at den stadige utskiftingen av statsråder i Justisdepartementet har ødelagt kontinuiteten? Kanskje. Selfie-bildet gir likevel grunn til å stille et spørsmål som ingen kontrollhøring kommer til å gi oss svar på: Kan det hende at Frps justisministre ikke har vært nok opptatt av beredskapsarbeid og antiterrortiltak?

Ikke sånn å forstå at Frps statsråder har gitt blaffen i lov og orden eller ikke har bevilget midler og ressurser til politiet. Det har de, og det fikk de vitterlig fram under høringen på mandag. Det var stort sett det eneste Per-Willy Amundsen ville snakke om. På hans vakt hadde landet opplevd den raskeste ekspansjonen av politifolk i moderne norsk historie, ifølge ham selv. Det var selvskryt fra hjertet.

Men om vi ser hvordan Frps justisministre har omtalt det største terrorangrepet i Norge, og hvordan de ikke vil eller ikke kan se den politiske konteksten det skjedde i, blir bildet ganske grimt. Per Sandberg, som også fungerte en kort tid som justisminister, har sagt fra Stortingets talerstol at Arbeiderpartiet spilte offer etter 22. juli. Under sjuårsmarkeringen 22. juli i år, mens andre la ned blomster på Utøya eller ved regjeringskvartalet, valgte Per-Willy Amundsen å markere dagen med å legge ut et innlegg på Facebook der han klaget over at venstresiden misbruker terrorangrepet til å kneble dem som vil stanse muslimsk innvandring. I Facebook-innlegget som felte henne, spilte Sylvi Listhaugs på at Ap setter islamistiske terrorister foran nordmenns trygghet. Nøyaktig det samme, farlige, Ap-hatet som gjerningsmannen hentet sin næring fra.

Frp-toppene vet at de får mye oppmerksomhet når de opererer på denne måten. Det mobiliserer tilhengerne og skaker opp følelser. Det er langt mer effektivt politisk PR-arbeid enn hva tålmodig jobbing med objektsikring noen gang vil kunne bli. Det er også ganske trist.

Mer fra: Debatt