Debatt

KFUM igjen

Mye vil ha mer, fanden vil ha fler ...

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

KFUM er ikke fullt ut fornøyd med at klubben har fått grønt lys for å bygge sin egen fotballarena på Ekeberg. De vil ha mer areal. Men er det virkelig knapphet på arealer som er problemet for fotballen på Ekeberg?

Selvfølgelig ikke. I løpet av få dager i juli ble det arrangert over to tusen fotballkamper på Ekebergsletta. Norway Cup er mulig fordi det foregår på Ekebergsletta. Fordi arealene er store nok.

Men hva i all verden er det da de er misfornøyd med? KFUM vil ha en kunstgressbane i forlengelsen av den nye arenaen. Men det har de jo allerede, kan det innvendes. Ja, men de vil ha den større, og da må de rasere enda et skogholt, og gjøre den om til parkering. Det hører med til historien at klubben allerede i dag disponerer en annen større kunstgressbane ikke så langt unna: 20 meter fra KFUM-hallen.

Byggingen av selve arenaen vil i stor grad rasere et langt skogbelte typisk for Ekebergsletta. Vi er mange som ville hatt en løsning der man unngikk det. Men KFUM vil hugge enda mer skog, og legge parkering tett opp til lokal bebyggelse. KFUM har gjennom mange år forsøkt å få tillatelse til å hugge ned skogholtet, men hver gang fått et bestemt avslag fra kommunen. Siste gang i april 2015 var igjen beskjeden klar: «Skogholtet er et etablert grøntområde som vi ikke ønsker noen form for inngripen i.»

Men et slikt forsøk på å beskytte en knøttliten del av skaperverket falt ikke i god jord hos KFUM. De fant et annet knep. Fjerning av skogholtet ble lagt inn i detaljreguleringen for selve fotballarenaen. Slik kunne de håpe at velviljen overfor ønsket om å la KFUM få sin egen arena ville hjelpe dem også i den saken. Man kunne kanskje forvente at kommunen ville fastholde sin prinsipielle holdning til rasering av skogholtet, slik de har gjort gang på gang før. Særlig i betraktning av at selve arenautbyggingen krever så mye fjerning av skog. Og ikke minst for å bevare troverdighet når byrådet ønsker et statlig vern av Ekebergsletta.

Lenge så det ut som kommunen ville holde på sitt standpunkt. (Seinest i planutkast av 12/2 2018) men når siste utkast nå er sendt på høring har klubben likevel fått gjennomslag, med unntak for noen få enkelttrær som får stå. Det er ikke godt å si hva som har vært avgjørende. Det kan være KFUMs lobbyvirksomhet eller det kan være politikere som har valgt å være mikrofonstativ for KFUM. Men uansett er intet avgjort før siste høringsrunde er over og bystyret har gjort sitt vedtak. Vi trenger ikke mer rasering av skog på Ekebergsletta nå.

Mer fra: Debatt