Debatt

Ernas helvetesuke

Statsministeren får en tøff høst.

TÅKEPRAT: Statsminister Erna Solberg fortsatte tåkeleggingen av Riksrevisjonens rapport under partilederdebatten i Arendal da hun påsto at rapporten bare dreier seg om Forsvarets og politiets bygninger. FOTO: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Høsten begynner mandag med åpen høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om Riksrevisjonens slakt av regjeringens oppfølging av den såkalte objektsikringen. Det vil si arbeidet med å sikre bygninger og kritisk infrastruktur mot terrorangrep. Statsminister Erna Solberg, nåværende og tidligere justisministre fra Frp, nåværende og tidligere forsvarsminister og en rekke etatssjefer skal grilles om beredskapsarbeidet. Erna Solberg kommer på helt til slutt. Hun får det ikke lett. Det kommer til å bli hett.

Kontrollkomiteen vil vite om statsministeren fortalte sannheten da hun var på grillen om samme sak i fjor. Vi vet allerede svaret. Det gjorde hun ikke. Komiteen vil også vite om regjeringen har fulgt opp Stortingets vedtak og pålegg om utbedringer. Også det vet vi svaret på allerede. Regjeringen har ikke fulgt opp Stortingets vedtak slik den skulle. Dette er i sum nok til å vedta sterk kritikk eller eventuelt mistillit mot regjeringen. Erna Solbergs regjering henger i en tynn tråd foran mandagens høring.

Kontrollkomiteen vil vite om beredskapen i dag er bedre enn den var da Riksrevisjonen kom med sin nye rappoet 29. mai. Statsministeren og justisministeren vil sikkert hevde det. Flertallet i kontrollkomiteen vil neppe bli overbevist.

Les også: Skjebnehøring for statsministeren

Kontrollkomiteen vil også vite hvorfor regjeringen har gitt en framstilling av Riksrevisjonens rapport som ikke stemmer med virkeligheten. Da rapporten ble framlagt, forsøkte tidligere PR-mann, nåværende justisminister Tor Mikkel Wara, å avdramatisere rapporten med å påstå at kritikken gikk på «tykkelsen på murveggene i politiets bygninger.» Riksrevisor Per-Kristian Foss rykket ut og satte justisministeren på plass. Foss mente at justisministeren ikke kunne ha lest hele rapporten.

Statsminister Erna Solberg fortsatte tåkeleggingen av rapporten under partilederdebatten i Arendal. I likhet med justisministeren forsøkte også statsministeren seg på en frekkhet om at rapporten bare dreier seg om Forsvarets og politiets bygninger. Det er galt. Kritikken går også på manglende sikring av sivile objekter som strøm og vann til befolkningen, om sikringsstyrkene og Heimevernet som ikke er i stand til å løse sine oppgaver.

Statsminister Erna Solberg og justisminister Wara vil bli satt grundig på plass hvis de kommer med de samme skrønene under høringen mandag. Det er meget alvorlig at statsministeren og justisministeren har forsøkt å føre folket bak lyset. De mister jobbene sine hvis de forsøker å bløffe Stortinget.

Regjeringskrise kan ikke utelukkes. Det er ikke noe Stortingets flertall i utgangspunktet ønsker. Opposisjonen er ikke på regjeringsjakt. Saken om objektsikringen kan vise seg å være så alvorlig at det ikke er mulig å komme utenom et mistillitsforslag. SV vil eventuelt gå for det og Ap vil følge opp. Sp, som ikke har lyst på en krise året før kommunevalget, vil motvillig slutte seg til. Standpunktet til vippepartiet KrF blir avgjørende.

Les også: Kommentar: «Amerika slår tilbake»

Knut Arild Hareide som har lagt ned mye arbeid og investert politisk prestisje på å bedre landets beredskap, får forklaringsproblemer hvis han feiger unna et eventuelt mistillitsforslag fra SV, Ap og Sp.

KrF var tidligere i år innstilt på å felle regjeringen på Sylvi Listhaug-saken. Hadde regjeringen falt, ville Hareide ha oppfordret Erna Solberg om å danne ny regjering.

Han kan vanskelig be Erna Solberg om det denne gangen. Et mistillitsforslag på beredskapssaken vil rette seg mot statsministeren og ikke mot en bestemt statsråd. For KrF blir det et valg mellom Erna Solberg som de helst vil beholde som statsminister, og Jonas Gahr Støre som de eventuelt blir påtvunget som statsminister.

Til sjuende og sist blir det Hareide som avgjør. Hvis de andre opposisjonspartiene konkluderer med at regjeringen ikke kan forsette etter å ha forsømt arbeidet med landets beredskap, tror jeg Hareide blir med på mistillitsforslaget. Han personlig kan leve godt med Støre som statsminister. Hans parti får nok større problemer. Kan hende er det et sidebytte som må til for at KrF skal få vind i seilene.

Les også: Knipen Solberg advarer regjeringskollegene

Mer fra: Debatt