Debatt

Farlige klimaendringer

Utviklingsminister Nikolai Astrup (H) har en viktig kronikk i Dagsavisen 16. august. Han skriver at denne sommeren kan være da vi for alvor skjønte at klimaendringene rammer oss alle, og han nevner de enorme kostnadene ved klimaendringer.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Bare orkansesongen i fjor skal ha kostet så mye som 215 milliarder. FN anslår at rundt 24 millioner mennesker skyves inn i fattigdom hvert år på grunn av klima- og naturkatastrofer, og mange må legge på flukt.

Astrup mener at Norge har et ansvar for å bidra til bekjempe klimaendringene vi selv har vært med på å skape. Dette er jeg helt enig i. Men dessverre er det mange som ikke forstår at Norge som verdens 7. største eksportør av olje og gass gir store bidrag til global oppvarming og klimaendringer. Det synes jeg han kunne sagt noe om for å åpne øynene på alle som fortsatt fornekter at oljeindustrien bidrar sterkt til global oppvarming.

Høyres stortingsrepresentant Tina Bru i Høyre har gått ut og hevdet at den varme sommeren kan ha noe med klimaendringer å gjøre. Dette har utløst et ras av sinte reaksjoner, også fra Høyre-folk. Hun kommenterte at hetsingen har gjort henne motløs, og at hun forstår hvordan det har vært for miljøbyråd i Oslo, Lan Marie Berg (MDG), å bli utsatt for så mye hets.

Tina Bru, Nikolai Astrup og jeg har én ting til felles. Vi har alle vært miljøpolitiske talspersoner på Stortinget for Høyre. Jeg var det på 1980-tallet, og mine forsøk på å gjøre Høyre til et miljøparti var ikke vellykket. I de 30 årene som har gått, har klimaforskerne vært tydelige på at global oppvarming og farlige klimaendringer blir resultatet hvis vi fortsetter å hente opp og forbrenne stadig mer fossil energi.

Jeg vil oppfordre Erna Solberg til å ta ansvar og lederskap i den demokratiske verden og vise at det er mulig å gjennomføre et raskt grønt skifte. Hun og Høyre må slutte å la seg styre av oljeindustriens interesser. At oljeprisen har hatt en oppgang må ikke brukes som begrunnelse for å fortsette investeringene i olje og gass. Det er både økologisk og økonomisk risikosport.

Miljøpartiet De Grønne mener Norge er i posisjon til å bli et foregangsland for utbygging av ny, fornybar energi, utvikling av klima- og miljøteknologi, klimatilpasning, etablering av ressurser i kretsløp og slutt på bruk og kast. Vi er i en unik situasjon med vår oljeformue, vannkraft, høyt kvalifisert arbeidskraft og sterke fagorganisasjoner på arbeidstaker- og arbeidsgiversiden. Vi kan skape alle de nye arbeidsplassene vi trenger. Dette vil danne grunnlag for teknologieksport og internasjonalt samarbeid for å redusere enda mer katastrofale virkninger av global oppvarming enn hva vi opplever sommeren 2018.

Mer fra: Debatt