Debatt

Hengt ut som overgriper

Kari Jaquesson får i Dagsavisens kosespalte «Navn i nyhetene» fortelle en usann versjon av handlingsforløpet når hun hang meg ut som en overgriper på Facebook-veggen sin.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Hun postet en kronikk der det hevdes at mann til kvinne transpersoner vil bruke loven om selvbestemt juridisk kjønn til å tiltvinge seg adgang til damegarderober. Over poster hun «Bør ikke foreldre til mindreårig jenter informeres om at deres døtre nå skal dusje i samme garderobe som selvidentifiserte kvinner med mannlig kjønnsorgan?» – og så ble 5 (ikke 1, slik det står i avisen) fotografier og en tegning av meg publisert med kommentaren «Ja her er en av dem. Dette er en «kvinne» i følge han selv.»

Under kommenterer noen at de ikke ville møtt personen bildet i dusjen, uten at Jaquesson korrigerer med at bildene av meg skal være et «eksempel». Jeg fikk mange meldinger fra både kjente og ukjente, som identifiserte meg, og fortalte om publiseringen. Bildene lå ute i flere dager før de ble fjernet, det skjedde først da folk begynte å tagge politiets nettpatrulje i kommentarene.

Det er ganske råttent å bare gå på nettet og finne profilen til en transperson hun slettes ikke kjenner, på nett, slenge ut bilder hun ikke har opphavsrett til, og mer enn antyde at jeg vil gå inn som en pervers overgriper i damegarderober og nærmest vifte med mitt kjønnsorgan. Hadde dette ikke vært så usannsynlig og absurd hadde jeg tatt meg nær av dette.

Jeg har beskrevet meg som en transperson, ikke som kvinne. Dette fordi jeg er en transperson som veksler mellom kjønnsuttrykk (80/20 % av tiden). Jeg har ikke skiftet juridisk kjønn, jeg har ingen planer om det, men jeg er kjempeglad for at jeg har muligheten selv om jeg ikke kommer til å benytte meg av den. Jeg har aldri satt mine ben i en damegarderobe heller, og er slettes ingen garderobeaktivist.

Jeg lurer skikkelig på hvorfor nettopp jeg ble holdt frem som skrekkeksemplet på en fæl trans? Jeg tror det er på grunn av vekta og utseende mitt. For meg har det vært viktig at jeg kan være en stilig transperson i kvinneuttrykk, på tross av høyde og vekt, og det har vært viktig og en styrke for meg å vise at man kan ha det godt som transperson, på tross av at man har en stor kropp. Når ble det egentlig feministisk å gå etter andres utseende? Jeg hadde sikkert ikke vært så skummel om jeg hadde, også i mannsuttrykk, sett mer feminin ut.

Skjermbilder som viser hva som skjedde, kan leses på min Facebook-profil.

Mer fra: Debatt