Debatt

Norges neste likestillingsreform

Deltidskultur og ufrivillig deltid er Norges største likestillingsproblem. Nå er det på tide å starte arbeidet med kortere arbeidsdag, fordi 6-timersdagen kan bli Norges neste store likestillingsreform.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I Dagsavisen 10. august kunne vi lese om nye tall som viser at 38 % av de som jobber deltid ønsker å jobbe mer. Hele 36,8 av yrkesaktive kvinner jobber deltid, mens bare 12,5 % av mennene gjør det. Økonomisk selvstendighet er helt avgjørende for å få til ekte likestilling. Hvis en kvinne er økonomisk avhengig av en mann er hun mindre fri, og i verste fall kan det hindre kvinner i bryte løs fra voldelige forhold. Det at så mange kvinner jobber deltid hindrer økonomisk selvstendighet, og bidrar til at kvinner tjener bare 86 kroner for hver hundrelapp en mann tjener. Vi får ikke likelønn i Norge før problemet med deltid er løst.

I 2019 er det hundre år siden arbeiderbevegelsen vant igjennom med sitt krav om 8-timers arbeidsdag. Det gir en god anledning for å starte arbeidet med den neste store arbeidstidsreformen i Norge: 6-timersdagen. Det er fullt ut realistisk å for eksempel redusere arbeidstiden med en halvtime hvert år. Det vil også være verdt det: Å korte ned arbeidsdagen kan være et av de viktigste tiltakene for å endelig få bukt med deltidsproblemet. 6-timers arbeidsdag vil gi mindre rom for å utlyse mange deltidstillinger, arbeidet blir bedre fordelt på arbeidsplassen og de som jobber ufrivillig deltid vil få mulighet til full lønn. Det vil spesielt hjelpe på i de kvinnedominerte helse- og omsorgsyrkene som er preget av mye deltid. 45 % av sykepleiere jobber deltid, mange fordi de ikke orker tøffe fulltidsjobber med tunge tak hele arbeidslivet. Kortere arbeidstid med lønnskompensasjon vil gi disse kvinnene hele stillinger med full lønn. Det vil være et skikkelig likelønnsløft.

Stadig flere snakker om å korte ned arbeidstiden. Norske arbeidere har i mange tiår blitt stadig mer produktive, større og større verdier skapes på mindre tid. Men gevinsten av denne store verdiveksten har ikke gått til mer fritid for arbeidsfolk. Tvert imot har ulikheten økt – den økonomiske eliten har tatt ut veksten til sine egne formuer. I møte med ny teknologi og automatisering vil dette bare bli mer aktuelt. Forsøk i Norge har til og med vist at sykefraværet går ned og produktiveten går opp. Nå er tiden inne for 6-timersdagen for alvor. Det kan bli Norges neste store likestillingsreform, for mer fritid for alle, likelønn og økonomisk frihet for kvinner.

Mer fra: Debatt