Debatt

Nytt håp for Lofoten

Nå ser det endelig ut til at fornuften er i ferd med å feste grepet i Ap.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja har vært en av de mest symboltunge klima- og miljøsakene i Norge i mange år. Nå ser det endelig ut til at fornuften er i ferd med å feste grepet i Ap. Etter først å ha vært for, men latt SVs nei hindre konsekvensutredning, for deretter å prøve seg på et uforståelig «tja» på forrige landsmøte, tyder mye på at Ap nå er i full fart mot et nei. Få ting ville glede oss mer.

Ifølge NRK sier nå ni av 11 Ap-lag i Lofoten og Vesterålen nei til konsekvensutredning. Politikerne i nord argumenterer med at det er langt mer vettugt å satse på havbruk og fiskeri enn på olje. De arbeidsplassene som petroleumsnæringen lokker med, ser man lite til. Leder for Andøy Ap, Einar Åbergsjord, sier det slik: «Det blir ikke noe ringvirkninger av oljeaktivitet her uansett. Oljeindustrien ligger på Vestlandet og der blir den nok liggende».

En eventuell oljeutvinning i nord er et svært usikkert økonomisk kort. Dersom Parisavtalen skal følges opp og verden unngå en oppvarming på mer enn to grader celsius, er to tredjedeler av verdens fossile brensler nødt ti å bli liggende uutvunnet. Det er dessuten langt fra sikkert at de framtidige oljeprisene vil være høye nok til at en utvinning utenfor LoVeSe vil lønne seg. En framtidsrettet politikk både for Nordland, Troms og resten av Norge må ta inn over seg at olje og gass hører fortida til og at vi må bygge opp en industri og et næringsliv som er liv laga i framtida.

Ap-leder Jonas Gahr Støres reaksjon på utspillene fra nord er verdt å merke seg. Hans beskjed er at han ikke har noe imot en debatt som kan ende med at partiet sier nei til oljeutvinning utenfor Lofoten.

Dersom landsmøtet til våren ender med at Ap snur i denne saken, er det først og fremst en seier for miljøet. Men det vil også være en seier for Ap, som vil ta sjumilssteg i grønn retning mens Høyre og Frp blir stående igjen som de eneste tilbakeskuende petroleumspartiene.

Mer fra: Debatt