Debatt

Vennlig hilsen

Dagsavisens sak om at mannen i 40-årene ikke håndhilser på kvinner og at han derfor ikke fikk fornyet vikariatet, har skapt stort engasjement.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Etter at vikarlærer «Josef» ikke fikk forlenget sitt engasjement på Ekeberg barneskole, har debatten rast. Dagsavisens sak om at mannen i 40-årene ikke håndhilser på kvinner og at han derfor ikke fikk fornyet vikariatet, har skapt stort engasjement. Læreren viser til sin muslimske tro og at han ikke vil utsette seg for fristelser ved å håndhilse på kvinner.

Les saken: Håndhilser ikke på kvinner – mistet jobben

Akhenaton Oddvar de Leon i Organisasjon mot Offentlig diskriminering hevder at «Josef» kan være utsatt for straffbar diskriminering. Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm sier til avisen Vårt Land at «vi må være åpne for at finnes andre måter» å hilse på enn håndhilsen.

Vi deler ikke dette synet. For det første er det ikke noe religiøst påbud om å la være å hilse på kvinner i islam. For det andre er det å la være å hilse normalt på kolleger og andre basert på deres kjønn, en handling som forståelig nok oppleves både krenkende og kjønnsdiskriminerende. For det tredje er det særdeles viktig at en offentlig arena som en barneskole setter klare grenser for hva som er akseptabel atferd, både når det gjelder elever, lærere og andre ansatte. Lærere er rollemodeller for barna. Og de er kolleger med et selvstendig ansvar for å skape et godt arbeidsmiljø preget av alminnelig folkeskikk.

Les også: – Håndhilsing avgjør ikke om du er god muslim

Denne saken kommer til å skape presedens. Den er klaget inn for Diskrimineringsnemnda, og det er ikke utenkelig at den havner i rettsapparatet. Derfor er det viktig å holde en tydelig og prinsipiell linje. Vi skal selvsagt ha religionsfrihet, åpenhet for kulturmangfold og bred toleranse i Norge. Men det betyr ikke at man skal ha et normløst samfunn der grunnleggende verdier som likestilling og respekt ikke er en naturlig del av det offentlige liv. Skolen er en særdeles viktig arena i så måte.

«Josef» forteller også om hets og diskriminering fra elever på skolen. Det er særdeles alvorlig, og også problematferd som ikke kan tolereres.

Oslo Ap-leder: – Riktig at han mistet jobben

Mer fra: Debatt