Debatt

Klimaidioti

Hvor har det vært varmest? I Europa, eller i toppen på dem som fortsatt stikker hodet i sanden, og krever jubel for sommervarmen?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«Idiotisk innlegg fra en politiker helt uten kontakt med virkeligheten. Hvis Tina tror i fullt alvor at det er vi som styrer klimaet bør hun snarest oppsøke kvalifisert personell.»

En skulle kanskje tro at advarslene fra klimaforskere, og ekstremværet denne sommeren har endret folks syn på klimaendringer og global oppvarming. Mange har nok fått en oppvåkning, men på langt nær alle.

Karakteristikkene har haglet i kommentarfeltet etter at klimapolitisk talsperson i Høyre, Tina Bru, uttalte seg i en artikkel publisert på Høyres nettsider, som også ble delt på Høyres Facebook-side. «Jeg har full forståelse for at mange på den ene siden er fornøyd med å ha fått en fin sommer, samtidig tror jeg også at folk er bekymret over at været trolig skyldes de globale klimaendringene,» sa Bru i artikkelen. Du skal være nokså passiv aggressiv for å bli provosert av en slik uttalelse. Men det er utrolig hvilken brannfakkel ordet klimaendringer kan være. Særlig når man koser seg i sommervarmen.

Bru konkluderer i artikkelen med at det er bra regjeringen fører en aktiv klimapolitikk. Hun sier ingenting om at vi må kjøre mindre bil, eller at vi må kutte ned i forbruk. Kun at hun kobler den uvanlige sommervarmen opp mot global oppvarming er provokasjon nok.

Det virker som om sinnet i Høyres kommentarfelt handler minst like mye om hvem uttalelsen kommer fra, som hva den faktisk inneholder. Flere av nettdebattantene trekker fram at de er skuffet over at et slikt utspill kommer fra Høyre. En skriver at han kjenner Høyre som et parti som ikke har oppført seg som «klimapopulister». En mistenker at «klimaekstremister» har fått innpass i partiets indre gemakker. En annen mener Bru er lettlurt, og at det burde vært strengere krav til utdannelse for å bli stortingspolitiker. Ikke bare er det en Høyre-politiker, men det er en ung kvinnelig sådan, som har frekkhet nok til å hevde at vi selv har skyld i ekstremværet, som denne sommeren har vist seg gjennom en hetebølge som har ført til tørke, nedslakting av dyr, og som har tatt menneskeliv.

I all hovedsak kommer de sinte kommentarene retta mot Bru fra godt voksne menn. Det stemmer godt med undersøkelsen Norstat gjennomførte for NRK i fjor høst. Der kom det fram at nesten hver femte nordmann tviler på at klimaendringer er menneskeskapte. Den største andelen av disse var menn over 50 år.

I de over 500 kommentarene under Høyres Facebook-post lenkes det til diverse artikler som skal motbevise menneskeskapte klimaendringer. Bru skal angivelig har blitt lurt, hevder flere. Argumentasjonen er den samme som vi kjenner fra Frp-general Carl I. Hagen. Da han skulle relansere seg selv som politiker i 2016 uttalte han i Dagsnytt 18 at han mente verden er utsatt for et bedrageri, og statlige forskningsinstitusjoner er «kjøpt og betalt». Den gangen kommenterte Tina Bru Hagens uttalelser i Dagbladet, og fikk til svar fra Hagen at: «hun kan ikke ha lest noe særlig om disse temaene.»

Denne typen argumentasjon er gjenganger i nettdebattene om klima. Klimafornekterne klamrer seg til et knippe artikler de mener motbeviser menneskets påvirkning på klimaet. De viser til hvordan klimaet har endret seg tidligere, hvordan klimaet skal ha vært under vikingtiden, og de mer avanserte debattantene knytter gjerne finurlige regnestykker til argumentene sine. Noen enkelte formler skal tydeligvis trumfe det vi ser utenfor stuevinduet, og hører fra samtlige ledende forskningsmiljøer.

Det er i det hele tatt ikke enkelt å føre en debatt når en av partene ikke har tiltro til forskningen innen temaet. Det hjelper heller ikke når klimafornekterne kan lene seg på politikere fra et av regjeringspartiene i sin argumentasjon. Også denne sommeren har de kunnet det, til gagns.

I slutten av juli kunne Dagsavisen fortelle at fire av fem bystyrerepresentanter i Drammen Frp stilte seg bak uttalelser om at mennesker har minimal påvirkning på klimaendringene. Frps klima- og miljøpolitiske talsmann, Gisle Meininger Saudland, uttalte til Aftenposten for en drøy uke siden: «Man kan ikke si at varmen den ene dagen skyldes klimaendringer for så å si at kulden dagen etterpå også skyldes menneskeskapte klimaendringer». At forskerne forklarer dette med at den globale oppvarmingen gjør at vi får mer ekstreme temperaturer i begge ender av skalaen, hopper Saudland glatt bukker over.

Debattantene som har herjet i Høyres kommentarfelt kommer neppe til å ta innover seg de harde fakta som mange har uroet seg over denne sommeren. Selv ikke når de aller verste konsekvensene kommer tett på oss. Så lenge de har hverandre og en mengde alternative fakta å klamre seg fast i, og dessuten støtte fra politikere fra et regjeringsparti, vil de kunne fortsette å borre hodet dypere ned i den opphetede sanden.

Tina Bru sier til Dagsavisen at hun ble overrasket over fiendtligheten i kommentarfeltet, og at det gjør at hun mister litt av lysten til å engasjere seg. Det bør ikke Høyres klimapolitiske talsperson gjøre. Hun har fått en flik av det grumset som for eksempel Miljøpartiet De Grønnes Lan Marie Nguyen Berg har fått. Dette grumset legitimeres av medlemmer av et regjeringsparti som Bru gjerne kan ta et høyst nødvendig klimaoppgjør med.

Sommeren 2018 kan nemlig fort bli glemt når gradene kryper nedover.

Bente Rognan Gravklev

Oslo-redaktør i Dagsavisen

Mer fra: Debatt