Debatt

Ikke for sent

Jeg er helt enig med Heggelund når han i Dagsavisen 24. juli skriver at partiene må heve hverandres ambisjonsnivå i klimapolitikken. Forutsetningen er at partiene lar seg bevege.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Tørke; avlingssvikt; enorm skogbrannfare det ene året, store mengder nedbør som skyller bort avlinger det neste. Klimaendringene forsterker været. Det blir mer ustabilt. En varm sommer blir varmere, en regnfull blir våtere.

Som butikkene i januar må vi tenke: Alt skal bort. Det aller meste av våre utslipp må bort. Men da går det ikke at Stortinget diskuterer klimameldinger fra regjeringen totalt blottet for nye forslag til utslippskutt her i et av verdens rikeste land. Ei klimamelding som setter døren vid åpen for at vi skal fortsette som før, ha like store utslipp som før, og i stedet kjøpe kvoter i EU som blir til overs.

Norge redder ikke verden alene, men gjennom blant annet el-bilpolitikken har vi vist at selv små land kan bety noe for den teknologiske utviklingen. Norge har gjennom sin omfattende satsing på elbil gjort verden en tjeneste, vi har skapt et marked som bilprodusentene ønsker å delta i.

Dessverre har det blitt viktigere i klimadebatten for Høyre å sette tåpelige klistremerker på sine motstandere enn å faktisk jobbe for utslippskutt. Sist uke beskyldte klimapolitisk talsperson i Høyre, Stefan Heggelund, SV og resten av venstresiden for å ligne på Donald Trump i klimadebatten. Det som kjennetegner Trump i klimapolitikken er at han er klimafornekter og ikke vil kutte utslipp. Høyre har innsatt klimafornektere i regjeringen og de har vært uvillige til å diskutere klimakutt, men jeg synes fortsatt veien er litt lang til å skulle beskylde dem for å ligne Trump. For Heggelund var den veien skammelig kort.

Det er tydeligvis viktigere for Høyre å gå til angrep på SVs motstand mot å avgi suverenitet til Acer enn faktisk å gjøre en innsats for klimaet. I sitt innlegg i Dagsavisen beskriver Heggelund Acer som samarbeidet for å få bort kullkrafta i Europa. I regjeringens melding om Acer var klima knapt nevnt. SV er for kraftutveksling med Europa, de to kablene som nå bygges ble vedtatt mens SV satt i regjering. Vi er for et kraftsamarbeid og har hatt det i mange år, men vi trenger ikke avgi den grad av suverenitet som Acer legger opp til for å samarbeide. Uansett burde Heggelund være mindre opptatt av venstresidens holdning til EU og mer opptatt av sin egen regjerings holdning til klimakutt.

I vår forsøkte SV å få med seg regjeringspartiene og KrF på å sette i verk nye utslippskutt i Norge. Vi la fram konkrete forslag til utslippskutt i oljeindustrien, veitrafikken og industrien. Ap og Sp støttet mange av våre forslag og med enten KrF eller Venstre, eller hele regjeringen for den saks skyld på laget kunne vi satt i verk nye utslippskutt som hadde betydd noe.

I møte med klimaendringene, og ekstremværet vi nå ser mange steder på kloden, også her hjemme, er regjeringen handlingslammet. Jeg håper inderlig regjeringspartienes stortingsrepresentanter vil bruke mer tid framover på å komme med forslag til tiltak som faktisk kutter utslippene enn hul retorikk. Det er ikke for sent ennå, men vi ser de alvorlige endringene rykker stadig nærmere.

Mer fra: Debatt