Debatt

Bremain likevel?

Å skille seg skal ikke være lett. Totalt 9 britiske ministre og statssekretærer har skilt seg fra Theresa Mays regjering på grunn av hennes tilnærming til bruddet med EU. Er det håp for Bremain likevel?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det startet med Brexit-minister David Davis forrige søndag, og siden har altså ni ministre eller statssekretærer takket for seg i løpet av åtte dager. Misnøyen mot statsminister Theresa Mays ledelse og håndtering av forholdet til EU er stor. Utbryterne frykter at det ikke blir noen «hard» exit, som vil si full grensekontroll, og at man går ut av det indre markedet i EU. Forrige fredag samlet May alle regjeringsmedlemmene på sitt landsted i Chequers, men der ble det lite sommeridyll. Etter det som skal være store interne stridigheter, ble regjeringen til slutt enig om en 12-punkts plan som skal lede opp til en regjeringsmelding om relasjonen til EU. Opposisjonsleder Jeremy Corbyn var raskt ute på Twitter, i etterkant av utenriksminister Boris Johnson oppsigelse, og karakteriserte May som svak og med manglende autoritet. Troen på å få i stand en avtale med 27 EU-regjeringer virker vanskelig når May ikke klarer engang å samle én britisk, fleipet Corbyn fra talerstolen i Underhuset. Men, som også ble raskt kommentert, hva er egentlig Corbyns posisjon?

Venstrevridd EU-vind
Corbyn var grasrotas og fagforeningenes kandidat som overraskende vant valget om ledervervet i Labour i 2015. Under valgkampen for to år siden nektet han å delta på en Remain-kampanje med blant andre Tony Blair og Gordon Brown. Men nå ser Corbyn ut til å ha lagt seg på en mer EU-vennlig linje. Fortsatt er han tilhenger av en form for utmeldelse, men han går mye lengre enn tidligere i å si at Storbritannia må ha full tilgang til EUs indre marked og er positiv til en tollunion. Dette er viktige signaler.

Det er sterkere krefter som vil tydeliggjøre et pro-EU standpunkt, også internt i Labour. Den nasjonale hovedsammenslutningen av fagforeninger har offisielt vært for å bli i EU helt siden folkeavstemningen, og flere foreninger markerer seg mer tydelig enn tidligere. I løpet av sommeren skal «Left Against Brexit», en gruppering av sentrale politikere og tillitsvalgte i fagforeninger turnere for å synliggjøre motstanden mot Brexit internt i Labour. Stemningsskifte kan gi en unik mulighet der Corbyn kan være et tydelig alternativ til regjeringen.

Her har man muligheten til å løfte solidaritetstanken. Problemet i Europa er nødvendigvis ikke bare at kapitaleiere har for mye makt, men også at høyrepopulistene som peker ut sårbare grupper som problematisk for samfunnet, er på fremmarsj. Britisk arbeidsliv er også nokså annerledes enn det nordiske. I Storbritannia er det lovgivning fra EU som sikrer mange viktige rettigheter for arbeidstakere, ikke britisk nasjonal politikk. Dette er to områder som gjør at en fortsatt tett tilknytning til EU bør være viktig for britiske sosialdemokrater.

Labour har aldri bedt om folkeavstemningen
Selv om den britiske regjeringen har utløst artikkel 50 mener blant andre forfatteren av artikkel 50, britiske Lord Kerr, at det er mulig for statsministeren å snu på en slik beslutning. Folkeavstemninger er ikke juridisk bindende. Labour har vind i seilene, og er like store som de konservative på de siste målingene. Og selv om det var både folkeavstemninger (i 2014 og 2016) og valg i (2015 og 2017) er det ikke helt utenkelig at det kan bli utskrevet enda et valg for å legitimere Brexit-avgjørelsen, særlig hvis det konservative partiet skulle få en ny leder. Det var tross alt Toryene, med David Cameron i spissen som garanterte for at det ville bli folkeavstemning om EU dersom de vant parlamentsvalget i 2015. Som sagt så gjort, og som en konsekvens av folkeavstemningen måtte Cameron gå av. Flere Labour-politikere, blant dem Londons ordfører Sadiq Khan, sier at det bør bli en ny avstemning eller et nytt valg i etterkant av en eventuell avtale med EU. Skal det bli Mays bane?

En favoritt hos bookmakerne
Man ser også et stemningsskifte på øya. I en meningsmåling utført av The Independent i juni viser at bare fire av ti briter er positive til utmeldelsen, mens 47 % er for at man skal bli i EU. Folk begynner å bli lei kaoset og selv et flertall av dem som stemte for å forlate unionen mener brexit- forhandlingene går dårlig. Dette spørsmålet var stilt før de siste ukers kaos.

Dersom det skulle bli en ny avstemning er både fagforeningers og Labours posisjon på Brexit helt avgjørende, og her er det store muligheter for å synliggjøre en annen tilnærming. Og Labour-lederen har nok aldri vært nærmere regjeringsmakten enn han er i dag. I klassisk britisk stil har bookmakerne allerede startet å tilby mulighet for å satse penger på hvem som blir landets neste statsminister. En av bookmakernes aller største favoritter heter Jeremy Corbyn.

Mer fra: Debatt