Debatt

Forurensning og hjernehelse

Nye studier viser nå betydelige negative effekter av luftforurensning også når det gjelder demens og hjerneslag.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Luftforurensingens innvirkning på folkehelsen spesielt når det gjelder lungesykdommer og kreft har vært kjent i lang tid. 9 millioner dødsfall årlig kan tilskrives luftforurensning på verdensbasis. Nye studier viser nå betydelige negative effekter av luftforurensning også når det gjelder demens og hjerneslag.

Luftforurensning er en kontaminering med kjemiske- og i noen grad biologiske stoffer. De viktigste forurensende stoffene er partikler, nitrogendioksid, svoveldioksid, karbonmonoksid og ozon. Disse stoffenes innvirkning på hjerneslag er blitt godt dokumentert i studier. Mens omlegging av industri og produksjon har bedret luftforholdene på mange arbeidsplasser, er det kommet nye utfordringer med kjemoterapi og biologiske stoffer.

Hjerneslag og demens er blant de største årsakene til død og uførhet i befolkningen. Nye tall fra det globale prosjektet Global Burden of Disease viser at luftforurensning bidrar med om lag 30 % av byrden når deg gjelder hjerneslag og 20 % for demens. Hjerneslag øker dessuten risikoen for demens i seg selv.

I de verdensomspennende tallene veier land med mer forurensning enn Norge tungt, men også her hjemme er dette viktig kunnskap å ta inn i forebyggende helsearbeid. Spesielt de som har flere risikofaktorer fra før er ekstra utsatt.

Luftforurensning og miljøgifter er modifiserbare risikofaktorer for hjerneslag og demens og andre nevrodegenerative sykdommer. Faktisk er så mye som 90 % hjerneslagtilfellene betinget i modifiserbare risikofaktorer der luftforurensing er en sentralt ved siden av blant annet røyking, høyt blodtrykk, diabetes og hjertesykdom. Ved å begrense forurensningen kan man altså forebygge mange sykdommer. Forebygging er viktig både for hver enkelt innbygger, men er også et viktig ansvar for hele samfunnet. Ved å forebygge hjerneslag kan man også forebygge demens.

Det trengs flere studier om betydningen av ulike typer luftforurensnings effekt på folkehelsen, på ulike typer hjerneslag og demens og om effekten av ulike forurensende stoffer. Ettersom sammenhengen mellom hjerneslag, demens og luftforurensning ser ut til å være lineær, tyder det ikke på at det er noen klar grense for trygge nivåer av forurensning. Snarere bør det satses på å fjerne mest mulig av innendørs og utendørs luftforurensning.

Mer fra: Debatt