Debatt

Hyller nasjonalister

I sommervarmen kan vi lese at Frp-toppene Christian Tybring-Gjedde og Per-Willy Amundsen onsdag 11. juli sa til NRK at de kunne ønske seg et samarbeid med Sverigedemokraterna.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Den 9. september er det valg i Sverige, et valg som ligger an til å bli jevnt. Socialdemokraterna prøver å forsvare seg mot et voksende Sverigedemokraterna. Partiet står for en restriktiv innvandringspolitikk, er negative til multikulturalisme og fremmer assimilering av innvandrere fremfor integrering. Samtidig er det velkjent at nazister var blant grunnleggerne av partiet, og at flere medlemmer har hetset folkegrupper på internett.

I sommervarmen kan vi lese at Frp-toppene Christian Tybring-Gjedde og Per-Willy Amundsen onsdag 11. juli sa til NRK at de kunne ønske seg et samarbeid med Sverigedemokraterna. Dagen etter sa Jon Helgheim, i et intervju i Dagsavisen, at han hadde stemt på dem om han hadde vært svensk. «Jeg leste hele partiprogrammet deres for noen år siden og hvis jeg skal gå ut ifra det, så er det dét partiet jeg ville stemt på». Dette på tross av at deres partileder Siv Jensen tok sterkt avstand fra Sverigedemokraterna tilbake i 2014.

Jeg vil først poengtere for Helgheim at bare fordi et parti skriver i programmet sitt at de står for noe, betyr ikke det at de kommer til jobbe for det slik det står der. Et eksempel kan gjelde partifellen hans, Sylvi Listhaug. Selv om Frp skulle skrevet i partiprogrammet at de vil hindre diskriminering mot minoriteter, så vil Listhaugs polariserende og splittende utspill og løgner alltid være elefanten i partiprogrammet. Får disse menneskene makt, er det umulig å vite hva det kan bety for Sveriges minoriteter.

Når det gjelder Tybring-Gjedde og Amundsen, så er jeg ikke overrasket over at de ikke har satt seg inn i hva slags parti Sverigedemokraterna er og hva slags folk som er med der. Som sin partikollega Helgheim, klarer heller ikke de å se det større bildet. Det var disse to som nominerte Donald Trump til Nobels fredspris, selv om presidenten har svekket det amerikanske demokratiet med delegitimering av media, valgsystemet og etterretningstjenesten. Svekking av demokratiet bør automatisk fjerne en person fra fredsprislista.

Utspillene til Helgheim, Tybring-Gjedde og Amundsen er kun de siste i en rekke clickbait-uttalelser fra Frp. Alle er blitt så vant til det at folk har sluttet å bry seg. Men det er viktig å huske at alle uttalelser viser ens moral, og disse tre former Frps politikk hver dag. Vi har ikke råd til å slippe til tre så moralløse personer som dem til noen høyere maktposisjoner enn det de dessverre allerede har.