Debatt

Gjør noe konkret for kidsa

Det er på tide at ungdom fra Oslo sør blir tatt på alvor og at vi begynner å kapitalisere på den gullgruva av kompetanse og skaperkraft som de er. Mangfold og kunnskap kan omsettes i innovasjon og vekst, hvis vi tør å satse.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Jeg bor i Oslos rikeste bydel: Søndre Nordstrand. Nabolaget mitt er breddfullt av ung skaperkraft, men denne skaperkraften må dyrkes, bli sett og anerkjent slik at unge mennesker opplever trygghet og mestring og tar fatt på å bygge morgendagens Norge.

Oslo sørs unge og flerkulturelle befolkning kommer til å bli mer verdt i framtida enn oljen, og er Oslos unike mulighet. Det har i mange år vært kjent at mangfold fremmer innovasjon, men nylig publiserte også The Canadian Center for International Government Innovation en fersk studie (Diversity Dividend Canada’s Global Advantage) som viser at på tvers av alle sektorer så stiger omsetningen dersom man har mangfold på arbeidsplassen.

Studien fra Canada viste at en økning på 0,5 prosent i flerkulturell etnisitet i en bedrift ga 2,4 prosent omsetningsvekst og 0,5 prosent høyere produktivitet. Dette var snittet for alle bransjer men det hadde sterkere effekt i bransjer der kreativitet og innovasjon er viktig, slik som informasjonsteknologi, kreative næringer og tjenesteytende sektor- som vi vet er næringer Oslo har mye av.

Derfor er det ikke bare sosiale grunner eller frykt for gjengkriminalitet som gjør at man skal satse på miljøer med mangfold. Ved å erkjenne at bydelens unge og mangfoldige befolkning også er et potensial for framtidig vekst og innovasjon kan vi skape grunnlaget for mer vekst i Oslo. Når unge mennesker mister selvrespekt, ikke får mulighet til å lære eller ta del i fellesskapet og ikke kommer i arbeid da skusler vi bort verdifulle ressurser. Derfor må vi satse på ungdommen i Oslo sør for å skape trygge osloborgere som får brukt talentene sine.

Dessverre er det ikke slik at samfunnet rundt oss iler til for å investere i ungdommen i Oslo sør, men vi har en unik mulighet. Dersom vi får flaggskipsprosjektet for fangst og lagring (CCS) av CO2 til Klemetsrudanlegget på Mortensrud, håper jeg både Fortum og Oslo kommune kjenner sin besøkelsestid og sørger for å tilby unge i Oslo sør noe mer enn bare politi i gatene.

Fortum og Oslo kommune har en unik mulighet til å etablere et vitensenter rundt sirkulærøkonomi og bærekraft. Å bruke avfall som en ressurs er kjernen i Klemetsrudanlegget i dag, og med CCS får man en enda bedre sirkulær- og klimaløsning. Det å fange CO2, transportere den og lagre den i oljefelt i Nordsjøen lukker kretsløpet. Dette er viktig kunnskap som bør formidles til allmennheten og spesielt som del av realfagsundervisningen i skolen og en av nøklene for å oppfylle Parisavtalen.

Et vitensenter, etter modell fra andre tilsvarende sentre men med en tydelig profil på sirkulærøkonomi vil bidra til økt forståelse for teknologi, sirkulærøkonomi og bærekraft.

Senteret vil bidra med forståelse for kjemi, fysikk og sirkulærøkonomi. I tillegg vil et slikt senter kunne skape arbeidsplasser og engasjere ungdom i nærmiljøet til å lære andre ungdommer om klima og sirkulærøkonomi. Gjort på den riktige måten bør ambisjonen til et slik senter være at alle skoleelever i Oslo har minst et besøk som del av undervisningen til senteret i løpet av skoleløpet. I Østfold klarer Inspiria dette og der er alle elever innom to ganger gjennom skoleløpet som en del av opplæringen. Elever fra hele stor-Oslo kan ta miljøvennlig transport ved å bruke T-banen til Mortensrud. Lokal ungdom kan involveres som besøksverter og det bør etableres stipendprogrammer for å løfte fram ungdom som vil satse på utdanning innen klima og realfag.

Hvis vi utnytter muligheten rundt den kommende CCS satsingen på Klemetsrud kan vi transformere «en problembydel» til et utstillingsvindu for klima og viten i Oslo. Fortum og Oslo kommune: Tør dere satse?

Mer fra: Debatt